• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Hackers gooien ook medische info van hockeybelg op internet

  "Dit bewijst net dat Loïck het zuiver speelt."

  Cybercriminelen hebben opnieuw gehackte medische gegevens uit de WADA-databank gelekt. Naast Rafael Nadal en Mo Farah is nu ook Loïck Luypaert het slachtoffer van een inbreuk op zijn privacy.

  De hackersgroep "Fancy Bears" probeert te bewijzen dat het Wereldantidopingagentschap WADA bepaalde atleten een hand boven het hoofd houdt.

  Het lijkt een vergelding voor de sancties die tegen Rusland uitgesproken werden na het staatsgestuurde dopingschandaal. Al is dat niet bewezen.

  Wat de Fancy Bears ook niet bewijzen is dopinggebruik bij de atleten. Ze zetten steevast attesten online van sporters die voor een bepaalde periode om een medische reden een uitzondering op de regels krijgen.

  Deze keer zijn wereldbekende sporters zoals de Britse atleet Mo Farah en de Spaanse tennisser Rafael Nadal het doelwit van de hackers.

  Er is ook een Belg bij, hockeyer Loïck Luypaert. De hackers gooien een attest op hun site waarin staat dat hem van 2010 tot 2012 toegestaan werd om een middel tegen astma te gebruiken. Helemaal niets ophefmakends dus.

  "Lek bewijst net dat Loïck het zuiver speelt"

  Het management van Loïck Luypaert reageerde met een statement. "In het document staat dat het WADA het gebruik van Symbicort (formoterol) toestaat van november 2010 tot november 2012. Dat medicijn tegen astma werd hem door een dokter voorgeschreven."

  "Sinds 2012 gebruikt Loïck overigens Inuvair, een medicijn dat niet op de lijst van verboden middelen staat."

  "We willen duidelijk stellen dat het lek eigenlijk bewijst dat Loïck het volgens de regels speelt. We vragen aan het WADA om hier snel op te treden, want de reputatie van een atleet die clean is, kan hier beschadigd worden."