• home
 • video
 • pas verschenen

  Nys: "Ik zie de uitstap van Sagan meer als een publiciteitsstunt"

  Peter Sagan haalt in Rio zijn mountainbike van stal.

  Op de slotdag van de Olympische Spelen vindt de mountainbikerace van de mannen plaats. Sven Nys wikt en weegt de kansen van Peter Sagan, de wereldkampioen op de weg. "Zijn voorbereiding was te kort om in de top 10 te eindigen", oordeelt de ex-veldrijder/mountainbiker.

  Net als Sven Nys (kleine foto) in 2008 en 2012 waagt Peter Sagan zich in Rio aan het mountainbiken. "Ik schat Peter als atleet heel hoog in. Als hij zich voor een langere periode op de discipline toelegt, kan hij zeker hoge ogen gooien."

  "Maar voor Rio was zijn voorbereiding te kort om in de top 10 te duiken. Op de technische passages zal hij tijd verliezen en door zijn slechte klassement moet hij helemaal achteraan vertrekken", legt Nys uit.

  Zijn concurrent op de weg, Greg Van Avermaet, werd olympisch kampioen. Heeft de Slovaak de foute beslissing genomen? "Ik denk dat hij toch al wat spijt heeft. Goud zat er zeker in voor hem. Nu zal er met een vergrootglas naar zijn prestatie in het mountainbiken gekeken worden."

  "Je mag het niveau van de tegenstand en de parcoursen ook niet onderschatten", vindt Nys. "Ik zie zijn uitstap meer als een publiciteitsstunt. Hij is een voorbeeld voor de jeugd en een geschenk voor de media, maar een medaille is te hoog gegrepen."

  Sagan verkende het parcours met meervoudig wereldkampioen Julien Absalon