Ga naar de inhoud

Niet Bolt, maar badmintonners zijn het snelst in Rio

 za 20 augustus 2016 09:15
Lee Chong Wei maakt zich klaar om verschroeiend uit te halen.
Usain Bolt mag dan wel de snelste mens op aarde zijn, toch moet hij op de Olympische Spelen zijn meerdere erkennen in het badminton. De Maleisiër Lee Chong Wei heeft het snelheidsrecord in handen en staat in de olympische finale.

Niet de drive van Thomas Pieters, de opslag van Novak Djokovic of het schot van Zlatan Ibrahimovic, maar de pluim van Lee Chong Wei houdt het officiële snelheidsrecord. In 2015 vuurde de Maleisiër het projectiel met 408 kilometer per uur af.

Andere sporten kunnen alleen maar dromen van zo'n snelheid. Eerste achtervolger is het golf, waar het record op 328 kilometer per uur staat, gevolgd door squash (282 km/u), tennis (263 km/u) en boogschieten (240 km/u).

Het verschil met voetballers is nog groter. Een kanonskogel van Zlatan Ibrahimovic haalt ongeveer 100 kilometer per uur. Op eigen kracht komt de mens al helemaal niet in de buurt. Usain Bolt haalde gemiddeld 36 kilometer per uur tijdens zijn wereldrecord op de 100 meter.

Zaterdag staat de badmintonfinale van het enkelspel bij de mannen op het programma. Lee Chong Wei neemt het op tegen de Chinees Chen Long.