• home
 • video
 • pas verschenen

  Naert over 4x400m: "Brons moet gewoon voor ons zijn straks"

  De Belgian Tornados liepen de derde reeks van alle finalisten.

  De atletiekcompetitie in Rio draait nog op volle toeren. Sporza-commentator David Naert blikt terug op de unieke prestatie van Usain Bolt en kijkt vooruit naar de finale van de 4x400 meter met de Belgian Tornados.

  De Belgische 4x400 meter-ploeg heeft zich geplaatst voor de finale, die vannacht gelopen wordt. "Ze hebben het geweldig goed gedaan in de reeksen", zegt Sporza-commentator David Naert.

  "Ze zaten in de makkelijkste van de twee reeksen, finishten als tweede achter Groot-Brittannië en deden drie honderdste seconde af van het Belgisch record. Dat was bijzonder goed van Julien Watrin en de drie broers Borlée."

  "Nadien volgde dan het goede nieuws dat de winnaar van de reeks, Groot-Brittannië, gediskwalificeerd was. Omdat in de andere reeks ook Trinidad en Tobago is gediskwalificeerd, vallen er meteen twee belangrijke kandidaten weg voor een medaille."

  "De Belgen hebben van de acht finalisten de derde tijd gelopen. Dus hier ligt een unieke kans om een onverwachte medaille te pakken op de Olympische Spelen."

  "Als de Belgen in de finale lopen op de manier waarop ze dat hebben gedaan in de reeks, dan moet die medaille een feit zijn. Brons moet gewoon voor ons zijn straks."

  "Ik wil trouwens de Belgen echt feliciteren voor wat ze hier hebben gedaan en wat ze jaar na jaar onafgebroken hebben gedaan sinds 2008. Want op elk kampioenschap in open lucht waaraan ze hebben deelgenomen, heeft de Belgische estafetteploeg de finale gehaald."

  "Usain Bolt is op dit moment de atletiek"

  Naert was vannacht in het atletiekstadion ook getuige van een stukje geschiedenis: Usain Bolt pakte - zoals verwacht - zijn negende gouden medaille. "Hij had aangekondigd dat hij als de grootste atleet aller tijden de geschiedenis wilde ingaan."

  "Dat heeft hij gedaan met die triple-triple. Na die 100 en 200 meter heeft hij er nu ook de 4x100 meter aan toegevoegd, na best een leuke wedstrijd. Japan werd verrassend tweede, voor de VS, die later zouden worden gediskwalificeerd. Canada kreeg dan nog het brons."

  "Het zat allemaal dicht bij elkaar bij die laatste stokwissel, maar toen Bolt vertrok, zag je dat hij aan de leiding liep en het hopeloos was voor de anderen. Uiteindelijk pakte hij moeiteloos zijn derde gouden medaille van deze Spelen, 2 dagen voor zijn 30e verjaardag."

  "Bolt heeft nu 9 gouden medailles en daarmee staat hij op gelijke hoogte met Paavo Nurmi en Carl Lewis, maar toch overklast hij die twee."

  "Hij appelleert aan een bijzonder groot publiek. Usain Bolt is op dit moment de atletiek. Dat zal een groot probleem worden wanneer hij stopt. Volgend jaar gaat hij nog naar het WK in Londen, maar dan houdt hij het voor bekeken. Dan zal er een bijzonder groot gat gapen. Wie gaat de mensen naar de atletiekstadions lokken?"

  "Maar laten we nu vooral genieten van de manier waarop Usain Bolt - weliswaar met tragere tijden dan in het verleden - toch altijd weer de verwachtingen inlost. 3 gouden medailles, hij deed het in Peking, hij deed het in Londen en nu ook in Rio."