• home
 • video
 • pas verschenen

  Olympisch kampioen Ashton Eaton wil zich meten met Jan met de pet

  Eaton en co willen meer aandacht voor hun discipline.

  Met Hans Van Alphen en Thomas Van der Plaetsen heeft België een kleine traditie in de tienkamp opgebouwd, maar in de rest van de wereld valt de populariteit tegen. Olympisch kampioen Ashton Eaton wil daar iets aan doen en lanceert een opvallend voorstel.

  Door de spreiding over twee dagen en het extreem complexe puntensysteem heeft de meerkamp het moeilijk om kijkers te boeien. Tweevoudig olympisch kampioen Ashton Eaton broedt nu op een plan om zijn sport meer in de schijnwerpers te krijgen.

  "Ik ben ervan overtuigd dat er een manier is om de tienkamp en de zevenkamp aantrekkelijker te maken", verklaart de 28-jarige Amerikaan. "De meerkamp is gewoon een fantastische discipline."

  Eaton zag al enkele leuke suggesties passeren. "Eén van de leukste tweets was van Bill Murray. Hij stelde voor om aan elke sport een gewone sterveling te laten deelnemen als referentiepunt."

  Zijn collega Damian Warner, die in Rio brons haalde, deelt de mening van Eaton. "Mensen vergelijken onze prestaties met die van de gespecialiseerde atleten", zucht de Canadees.

  "Maar ze begrijpen niet dat wij tien disciplines onder de knie moeten krijgen in dezelfde tijdsperiode. Als het publiek een Jan met de pet zou bezig zien, zouden ze beseffen hoe zwaar onze discipline is", klinkt het.