• home
 • video
 • pas verschenen

  Lochte verontschuldigt zich voor verzonnen overval

  Ryan Lochte toen hij nog in Brazilië was.

  In de nasleep van het verzonnen verhaal over een overval heeft zwemmer Ryan Lochte zich publiekelijk geëxcuseerd. "Ik had verantwoordelijker moeten zijn", zegt de 32-jarige Amerikaan.

  Ryan Lochte kroop in zijn pen op de sociale media om zijn excuses aan te bieden. Naar eigen zeggen wachtte de Amerikaanse zwemmer tot nu met zijn verontschuldigingen omdat het nu pas zeker zou zijn dat de drie andere zwemmers veilig thuis zouden raken. Lochte had al langer een vlucht naar huis genomen.

  "Ik wil me verontschuldigen voor mijn gedrag van afgelopen weekend. En voor niet voorzichtiger en eerlijker te zijn in het beschrijven van de gebeurtenissen en voor de focus af te wenden van de atleten die er alles aan doen om hun dromen te verwezenlijken op de Spelen", opent Lochte zijn brief.

  De Amerikaan kwam ook nog eens terug op het incident. "Het is traumatisch om in een vreemd land, taalbarrière incluis, met je vrienden tot in de vroege uurtjes uit te gaan en plots onder schot gehouden te worden door een wildvreemde die je geld eist om je te laten gaan."

  Lochte gaf ook nog toe dat hij zeker niet onschuldig is. "Ongeacht het gedrag van anderen die avond, had ik me verantwoordelijker moeten gedragen en daarvoor wil ik me verontschuldigen tegenover mijn ploegmaats, mijn fans, mijn collega's, mijn sponsors en de organisatoren van dit geweldige evenement."

  "Ik ben heel trots dat ik mijn land heb kunnen vertegenwoordigen op deze Spelen, maar deze situatie kon en had vermeden kunnen worden. Ik aanvaard de verantwoordelijkheid voor mijn rol in deze situatie en heb belangrijke levenslessen geleerd." Afsluiten deed Lochte door de organisatie te bedanken om deze gebeurtenissen af te handelen.

  IOC onderzoekt de zaak. Volgt een sanctie?

  Het incident is ondanks de brief van Lochte nog niet helemaal achter de rug. Het Internationaal Olympisch Comité heeft een disciplinaire commissie in het leven geroepen die het incident moet onderzoeken.

  Dat orgaan kan de Amerikaanse zwemmers een sanctie opleggen. Volgens verschillende Amerikaanse media moeten Lochte en co alvast rekening houden met een straf van de Amerikaanse zwemfederatie.

  Lees het volledige statement (Engels)