• home
 • video
 • pas verschenen

  Vier jaar geleden goud op 4x100m, nu verspringsucces voor Bartoletta

  Springen, sprinten en bobsleeën: Bartoletta kan het allemaal.

  De Amerikaanse Tianna Bartoletta is in verschillende atletiekdisciplines wereldtop. Op de 100 meter kon ze zich net niet plaatsen voor de olympische finale, maar in het verspringen schoot ze wel de hoofdvogel af. Met een persoonlijk record (7,17m) hield ze haar landgenote én titelverdedigster Reese af.

  Veelzijdigheid en Tianna Bartoletta gaan hand in hand. Vier jaar geleden sprintte ze met de Amerikaanse 4x100-ploeg naar een gouden medaille, twee jaar later nestelde zich even in een bobslee én dit jaar kon ze zich zowel op de 100 meter als in het verspringen plaatsen voor de Olympische Spelen.

  Op de 100 meter greep ze maar net naast een ticket voor de finale, waardoor ze in het verspringen op zoek ging naar eerherstel én eremetaal.

  Die verspringfinale barstte pas in de slotfase helemaal open. Bij haar vijfde poging zweefde allroundster Bartoletta sierlijk door de lucht. Na 7,17 meter landde ze in de zandbak.

  Die verbetering van haar persoonlijk record leverde haar de gouden medaille op, al moest ze nog even nagelbijten toen titelverdedigster Brittney Reese bij haar laatste poging 7,15 meter ver sprong.

  Russische Klisjina kan geen potten breken

  Voor Daria Klisjina, de enige Russische atlete op de Spelen, zat de finale er halfweg al op. Haar sprong van 6,63 meter was net niet goed genoeg om zich bij de beste acht, die drie extra pogingen kregen, te plaatsen. De 25-jarige Klishina, die maandag via het TAS haar olympische deelname afdwong, werd negende.

  Podium verspringen (vrouwen)
  1.Tianna Bartoletta (VS)7,17m
  2.Brittney Reese (VS)7,15m
  3.Ivana Spanovic (Ser)7,08m