• home
 • video
 • pas verschenen

  Nederlandse 4x100m-vrouwenploeg is uitgeschakeld, Amerikaanse vrouwen met herkansing door

  Vannacht krijgen de Amerikaanse dames een tweede kans.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  0 / 0

  Vannacht krijgen de Amerikaanse dames een tweede kans.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Opschudding in de reeksen van de 4x100 meter bij de vrouwen. Zowel de Nederlandse als de Amerikaanse vrouwen gingen in de fout bij een van de stokwissels. De Nederlandse vrouwen zijn uitgeschakeld, de Amerikaanse vrouwen kregen een herkansing.

  In de eerste van twee reeksen was het Europees kampioen Nederland dat door een slechte stokwissel de finale op zijn buik mocht schrijven. Dafne Schippers vertrok als tweede loopster te vroeg en zo kon ploeggenote Jamile Samuel haar niet meer bereiken. Schippers moest heel wat gas terugnemen en zadelde haar ploeggenotes met een flinke en onoverbrugbare achterstand op. De Nederlandse dames eindigden op een troosteloze zesde plek, niet goed genoeg voor een finaleticket.

  "Ik zag een andere loopster aan voor Samuel en begon al te lopen", doet Schippers haar verhaal bij de NOS. "Het is mijn schuld. Ik heb afgelopen nacht na de 200m-finale amper kunnen slapen, misschien verklaart dat wel waarom ik vandaag niet in vorm was."

  Bij titelverdediger de Verenigde Staten liep ook een van de stokwissels volledig mis. Allyson Felix, de ster van het team, kwam bij de tweede wissel enkele armen tekort om het stokje door te geven aan English Gardner.

  Het leek de verantwoordelijkheid van Felix, maar even later bleken de Braziliaanse dames er voor iets tussen te zitten. Zij zouden Felix en co hebben gehinderd en werden gediskwalificeerd. De Amerikaanse dames mogen op hun beurt vanavond nog eens de spikes aantrekken voor een herkansing. Om 0.00u Belgische tijd strijden ze op hun eentje tegen de klok om een plek in de finale.

  Verenigde Staten klaart de klus in de herkansingen

  In de herkansingen is het Amerikaanse kwartet er met glans in geslaagd zich te plaatsen voor de finale. Vanuit baan 2 konden ze het stokje deze keer wel veilig thuisbrengen en klokten ze met 41"77 een prima tijd. Geen enkele ploeg deed in de reeksen beter. Verenigde Staten neemt zo de plaats in van China, dat hierdoor net uit de boot valt.