• home
 • video
 • pas verschenen

  Indonesië pakt badmintongoud in het gemengd dubbel

  Tontowi en Natsir vieren hun olympische titel in het badminton.

  In de finale van het gemengd dubbel in het badminton heeft Indonesië de olympische titel gepakt. Liliyana Natsir en Ahmad Tontowi waren in twee sets te sterk voor Peng Soon Chan en Liu Ying Goh uit Maleisië. Voor Natsir en Tontowi is het de eerste olympische titel uit hun carrières in deze categorie.

  Voor het eerst sinds 1992 stond er geen Chinees duo in de badmintonfinale van het gemengd dubbel en dus kregen outsiders een kans om de olympische titel te veroveren. 

  Het Indonesische duo Ahmad Tontowi-Liliyana Natsir bleek in de finale de betere van een koppel uit Maleisië: Peng Soon Chan en Liu Ying Goh. Allebei hadden de duo's op weg naar de finale nog geen set verloren maar daar kwam voor Chan en Goh al snel verandering in.

  Na 20 minuten ging de eerste set met 21-14 al naar Tontowi en Natsir. Die laatste werd in 2008 al vice-olympische kampioen in deze discipline en zag nu haar kans schoon om eindelijk goud te pakken. Net als in de eerste set stond er geen maat op het Indonesisch koppel dat meteen een vierpuntenkloof sloeg (10-6) en die voorsprong niet meer uit handen gaf.

  Natsir en Tontowi sloten uiteindelijk met 21-12 de tweede set winnend af en mogen zich voor het eerst in hun carrières olympisch kampioen noemen. Titelverdedigers Nan Zhang en Yunlei Zhao uit China moeten tevreden zijn met het brons.

  Het podium:

  1. Ahmad Tontowi - Liliyana Natsir (Indonesië)
  2. Peng Soon Chan - Liu Ying Goh (Maleisië)
  3. Nan Zhang - Yunlei Zhao (China)

  Tweet: