• home
 • video
 • pas verschenen

  Noord-Koreaan Ri is olympisch kampioen op de sprong

  Ri Se Gwang is na wereldkampioen nu ook olympisch kampioen.

  Video player inladen...
  0 / 0
  Wereldkampioen op de sprong Se Gwang Ri is in Rio ook olympisch kampioen geworden. In de finale leverde hij twee technisch minder moeilijke, maar perfect uitgevoerde sprongen af. Met een score van 15,766 hield hij de Rus Denis Abliazin en de Japanner Kenzo Shirai achter zich. Finalist Radivilov pakte nog uit met een ongeziene sprong.

  Titelverdediger Yang Hak-Seon uit Zuid-Korea moest begin juli definitief verstek laten gaan voor de Spelen in Rio. De 23-jarige Zuid-Koreaan geraakte niet tijdig hersteld van een scheur in zijn rechter achillespees. De weg lag dus open voor huidig wereldkampioen Se Gwang Ri om zich in Rio ook tot olympisch kampioen te kronen.

  De Noord-Koreaan pakte uit met twee goed uitgevoerde sprongen en werd daar door de jury voor beloond met een score van 15,766 punten. De grote concurrent voor het goud Denis Abliazin werd net als vier jaar geleden tweede. De 24-jarige Rus, die een uur voor de finale nog brons veroverde aan de ringen, kreeg voor zijn sprong 15,516 punten. Kenzo Shirai mag met een derde plaats mee het podium op.

  Opvallend is dat Se Gwang Ri, net als vier andere gymnasten, zijn debuut maakte in een olympische sprongfinale. Enkel ouderdomsdeken en meervoudig wereldkampioen Marian Dragulescu, de Oekraïner Radivilov en de zilveren Abliazin bereikten al eens een olympische finale op de sprong.

  Igor Radivilov zorgt voor primeur

  Radivilov zorgde bij zijn oefening voor een primeur. Hij maakte bij zijn eerste beurt een onuitgegeven sprong met een bijzonder hoge moeilijkheidsgraad. Maar de bronzen medaille van Londen kwam na drie voorwaartse salto’s ten val, waardoor het gehoopte puntenaantal achterwege bleef.

  Het podium:

  1. Se Gwang Ri (NKo) - 15.691
  2. Denis Abliazin (Rus) - 15.516
  3. Kenzo Shirai (Jap) - 15.449