• home
 • video
 • pas verschenen

  Egyptische judoka die hand weigerde van Israëliër is naar huis gestuurd

  El Shehaby (in het blauw) mag vervroegd inpakken.

  De Egyptische judoka Islam El Shehaby is niet langer gewenst in Rio. Het Egyptische olympische comité heeft hem op het vliegtuig naar Egypte gezet.

  De Israëliër Or Sasson liep vrijdag na zijn overtuigende zege naar zijn Egyptische tegenstander El Shehaby om hem een hand te geven. El Shehaby weigerde dit gebruikelijke sportieve gebaar. Het publiek keerde zich tegen hem met boegeroep.

  Het IOC veroordeelde het gedrag van de Egyptenaar al snel in scherpe bewoordingen. "Dit gaat in tegen de olympische waarden van fair play en vriendschappelijkheid."

  Het Egyptische olympische comité kon evenmin lachen met de houding van zijn judoka en heeft de man nu naar huis gestuurd. Egypte benadrukt in een mededeling dat het alle landen en alle sporters die aan de Olympische Spelen deelnemen respecteert.

  Het is geen geheim dat Israël op gespannen voet leeft met de meeste Arabische landen. Judoka El Shehaby werd door supporters naar verluidt zelfs onder druk gezet om niet deel te nemen aan de wedstrijd.

  El Shehaby begrijpt de commotie naar eigen zeggen niet. "Je tegenstander een hand geven is niet iets dat in de reglementen van het judo staat. Een hand geef je aan je vrienden en die man was niet mijn vriend. Ik heb geen enkel probleem met joodse mensen of andere religies, maar om persoonlijke redenen mag je me niet dwingen om iemand van die staat een hand te geven terwijl de hele wereld toekijkt."