• home
 • video
 • pas verschenen

  Na dubbel goud nu ook drievoudig zilver in het zwemmen

  Phelps, Le Clos en Cseh aan de zijde van olympisch kampioen Schooling.

  Na het dubbel goud van eergisteren op de 100m vrije slag bij de vrouwen, mochten nu ook op de 100m vlinderslag bij de mannen drie atleten een zilveren medaille in ontvangst nemen. Opvallende beelden, maar geen unicum.

  Eergisteren behaalden de Amerikaanse Simone Manuel en de Canadese Penny Oleksiak (kleine foto) samen goud op de 100m vrije slag. Ook tijdens de voorlaatste zwemnacht in Rio sprong een opmerkelijk podium in het oog.

  Op de 100m vlinderslag bij de mannen tikte de Amerikaan Michael Phelps net als de Zuid-Afrikaan Chad Le Clos en de Hongaar Laszlo Cseh aan in 51"14. De drie heren eindigen zo samen op een gedeelde tweede plaats, na de Singaporees Joseph Schooling.

  Toch is een dergelijke ex aequo geen uitzondering op de Olympische Spelen. In de geschiedenis van de Spelen gingen al 20 andere trio's Phelps en co vooraf.

  Het meest recente voorbeeld dateert van de finale van het hoogspringen op de Spelen in Londen. Toen sprongen de Canadees Derek Drouin, de Brit Robbie Grabarz en de Qatarees Mutaz Essa Barshim allen over dezelfde hoogte van 2,29m, goed voor een bronzen medaille.

  Eenmaal slaagden vier atleten erin om dezelfde prestatie neer te zetten tijdens een olympisch toernooi. In 1984 behaalden vier turners zilver op de sprong. Dit is voornamelijk te wijten aan het tienpuntensysteem dat toen gehanteerd werd.