• home
 • video
 • pas verschenen

  Amerikaanse voetbalvrouwen uitgeschakeld: "Zweden speelde als lafaards"

  De Zweedse dames verrasten de Verenigde Staten.

  Zweden heeft voor een grote verrassing gezorgd in de kwartfinales van het vrouwenvoetbal. Het klopte drievoudig titelverdediger VS na penalty's, het werd 4-3. Hope Solo, de doelvrouw van de Amerikanen, nam achteraf geen blad voor de mond. "De Zweden waren niet gekomen om mooi voetbal te spelen."

  Voetbal voor vrouwen staat sinds 1996 op het olympische programma. De Amerikaanse voetbalvrouwen pakten vier van de vijf titels, enkel in 2000 moesten ze vrede nemen met zilver.

  Ook nu weer waren de Amerikanen de grote favorieten voor het goud. Met sterspelers als Hope Solo, Carli Lloyd en Alex Morgan kwamen ze de groepsfase gemakkelijk door. In de kwartfinales wachtte Zweden.

  Na de reguliere speeltijd stond het 1-1 na goals van de Zweedse Blackstenius en de Amerikaanse Morgan. Geen doelpunten in de verlengingen, dus moesten de penalty's een winnaar aanwijzen. Het was Lisa Dahlkvist die de wedstrijd besliste en Zweden op 4-3 bracht.

  Geen vijfde keer olympisch goud voor de Amerikaanse dames. Zweden neemt het in de halve finales op tegen Brazilië of Australië.

  Hope Solo: "De Zweden speelden als lafaards"

  Hope Solo, doelvrouw van de Amerikanen, nam achteraf geen blad voor de mond. "De Zweedse vrouwen speelden als lafaards vandaag. Het is duidelijk dat het beste team niet gewonnen heeft. Ik ben trots op dit team. We hebben met heel ons hart gespeeld, maar het mocht niet zijn. Zweden wilde niet voetballen vandaag. Ik haat verliezen en ben er ook heel slecht in."

  De Zweedse coach Pia Sundhage trok weinig aan van de uitspraken van Solo. "Het is ok om een lafaard te zijn als je wint", klonk het kort en krachtig na de overwinning.

  De volledige uitspraak van Hope Solo: