• home
 • video
 • pas verschenen

  Zwalpend Spanje redt (voorlopig) zijn vel tegen Nigeria

  Lege tribunes voor een inhoudloos Spanje.

  0 / 0

  Lege tribunes voor een inhoudloos Spanje.

  Vice-olympisch kampioen Spanje heeft op de rand van de afgrond gestaan in het basketbaltoernooi. Pau Gasol en co konden pas in de laatste drie minuten definitief afstand nemen van Nigeria (96-87). Reden tot juichen is er zeker niet, want Spanje zal geen siësta's meer mogen houden wil het de groepsfase overleven.

  Lege tribunes bij aanvang van de basketbalmatch Spanje - Nigeria, niet omdat beide ploegen tot dusver nog niet konden winnen, maar wel omdat een verdachte rugzak (die uiteindelijk een tablet en enkele sokken bleek te bevatten) gecontroleerd tot ontploffing moest worden gebracht.

  Het spel van vice-olympisch kampioen Spanje, dat na twee nederlagen met de uitschakeling flirtte, was allesbehalve explosief. Gasol en co sloten het eerste quarter wel met een 25-11-voorsprong af, maar daarvoor mochten ze enkel de slordige Nigerianen danken.

  In het vervolg van de partij ging het van kwaad naar erger. De Spaanse vedetten liepen in het slot van het tweede quarter als een bende provinciale miniemen in een Nigeriaanse full court press, waardoor ze aan de rust maar twee punten voorsprong overhielden (43-41).

  In het derde quarter leek de Spaanse bolide, onder impuls van spelverdeler Rubio, eindelijk vertrokken. In no time liep de regerende Europese kampioen 65-51 uit, maar nadien volgde een ware black-out. Spanje kwam 5 minuten lang niet meer tot scoren, waardoor Nigeria zowaar de leiding overnam (66-65).

  Tot drie minuten voor het laatste fluitsignaal klampte Afrikaans kampioen Nigeria vervolgens aan, maar toen was het vat af. Spanje bleef uitermate koelbloedig vanaf de vrijworplijn (11 op 12 in de laatste drie minuten), waardoor de eindcijfers nog overdreven zwaar werden (96-87).

  Spanje vecht de komende dagen nog tegen Argentinië en Litouwen om niet vroegtijdig uit het toernooi gekegeld te worden.

  Topscorers Spanje-Nigeria
  SpanjeNigeria
  Pau Gasol: 16Chamberlain Oguchi: 24
  Ricky Rubio: 15Josh Akognon: 12
  Rudy Fernandez: 13Ekenechukwu Ibekwe: 11
  Groep B (Top 4 stoot door)
    #WWVPtn
  1.Kroatie3215
  2.Argentinië2204
  3.Litouwen2204
  4.Brazilië3124
  5.Spanje3124
  6.Nigeria3033