• home
 • video
 • pas verschenen

  "Van Gelder valt nu in zo'n diep gat, hij heeft hulp nodig"

  Van Gelder zal op deze Spelen niet meer te bewonderen zijn aan de ringen.

  De misstap van ringenspecialist Yuri van Gelder blijft voor beroering zorgen in Nederland. "Wat moet deze jongen nu doen?", vraagt Huite Zonderland, vader van Epke, zich bij de NOS af.

  Na een nachtje stappen mocht Yuri van Gelder zijn boeltje pakken in Rio. Van Gelder had zijn kwalificatie voor de finale iets te stevig gevierd en dat kon niet door de beugel voor het Nederlands Olympisch Comité.

  "Had Van Gelder tegen zichzelf beschermd moeten worden? Als je rekening houdt met zijn cocaïneverleden, is die vraag terecht", zegt Huite Zonderland, de interim-voorzitter van de Nederlandse turnbond en de vader van turner Epke.

  "Van Gelder stond hier in de etalage", vertelt Zonderland aan de NOS. "Iedereen keek naar hem. Dan hoort goed gedrag daar gewoon bij. En bovendien had hij zich net geplaatst voor de finale. Een avondje flink stappen was dan een heel slecht begin in de aanloop naar die finale."

  "Ik vind dat de turnbond Van Gelder nazorg moet bieden. Deze jongen valt nu in zo'n diep gat. Wat kan je in zijn geval nu nog doen? Van Gelder heeft hulp nodig."