• home
 • video
 • pas verschenen

  Nederlander Yuri van Gelder moet naar huis na nachtje stevig stappen

  Yuri van Gelder (archief) moet zijn koffers pakken.

  De Nederlandse turner Yuri van Gelder is door het Nederlands Olympisch Comité naar huis gestuurd. Hij werd gestraft omdat hij afgelopen weekend in Rio stevig op stap gegaan was om zijn finaleplaats aan de ringen te vieren.

  Het wil maar niet lukken voor Yuri van Gelder en de Olympische Spelen. De voormalige wereld- en Europees kampioen aan de ringen mocht dit jaar pas voor de eerste keer naar de Spelen. In 2008 kon hij enkel gaan bij goud op het WK en hij pakte zilver, in 2012 zat hij een schorsing uit voor het gebruik van cocaïne.

  Hoewel Van Gelder al een tijdje over zijn top was, kon hij zich voor Rio eindelijk wel plaatsen. Hij deed het zelfs behoorlijk met de achtste plaats in de kwalificaties van de ringen en een bijhorende finaleplaats.

  Maar die heeft hij blijkbaar te uitbundig gevierd, vindt ook Nederlands delegatieleider Maurits Hendriks. "Onze sporters hebben een voorbeeldrol en daar past dit gedrag absoluut niet bij. Yuri heeft toegegeven dat hij 's ochtends pas is teruggekeerd. Hij heeft ons geen andere keuze gelaten."

  Van Gelder moest normaal komende maandag, net als onze landgenoot Dennis Goossens, aantreden in de finale van de ringen. Goossens zal dus geen rekening meer hoeven te houden met onze noorderbuur.