• home
 • video
 • pas verschenen

  Het sprookje van Rafaela Silva: van de favela naar olympisch goud

  Rafaela Silva bezorgde Brazilië een eerste gouden medaille in Rio.

  Met haar zege in de klasse -57 kilogram schreef Rafaela Silva geschiedenis. De judoka bezorgde Brazilië een eerste gouden medaille in Rio en ook haar levensverhaal leest als een sprookje. Ze knokte zich van de beruchte favela "Stad van God" naar olympisch goud.

  Het leven van Silva toont aan hoe sport een leven kan omgooien. "Vóór mijn zus en ik in het judo rolden, waren we rebellen. School interesseerde ons niet, maar de sport heeft ons leven radicaal veranderd", doet haar zus Raquel haar verhaal.

  Rafaela leerde de knepen van het vak aan het Instituto Reação, een ngo die door Flávio Conto opgericht werd. Conto won twaalf jaar geleden brons op de Spelen in Athene. Pas toen haar mentor met een medaille terugkeerde, besefte Silva wat ze kon bereiken.

  Sindsdien zette de 23-jarige Braziliaanse alles op het judo. In 2013 werd ze wereldkampioen en nu bekroont ze haar nog jonge carrière met een olympische titel. 

  "Ik wil iedereen bedanken die mij gesteund heeft. Ik denk dat er niemand meer getraind heeft dan ik", reageerde Silva na haar overwinning. Rafaela's moeder was erbij in de Cariaco Arena 2. "Ze verdient dit. Ze is een unieke krijgster, een gouden krijgster."