• home
 • video
 • pas verschenen

  Australië wint historisch goud in rugby sevens na Oceanische finale

  De Australische Evania Pelite is op weg naar een try.

  0 / 0

  De Australische Evania Pelite is op weg naar een try.

  De Australische dames hebben de gouden medaille behaald in het rugby sevens, dat voor het eerst op de olympische kalender staat. In een spektakelrijke finale werd buur Nieuw-Zeeland met 24-17 verslagen.

  Rugby sevens is een snellere variant van het traditionele rugby union. Kortere wedstrijden en een reductie van het aantal spelers vergroten de spektakelwaarde. Tot zover de verschillen. Een grote gelijkenis is ook snel te vinden: Australië en Oceanië zijn de dominante naties.

  Op weg naar de finale lieten beide landen weinig tot geen steken vallen, wat het beste deed verhopen voor de eindstrijd. Die verwachtingen werden ruimschoots ingelost in het Deodoro Stadium.

  Een furieus Nieuw-Zeeland nam na vijf minuten verdiend de leiding, maar nadien wervelde Australië erop en erover. Met een try op de buzzer mocht Australië met een 10-5-voorsprong van kant wisselen.

  Na de rust stoomde de Australische pletwals onder impuls van de kwieke Charlotte Caslick ongenadig door naar 22-5. Nieuw-Zeeland kon in de slotfase nog milderen tot 22-17, maar de gouden medaille was al lang gaan vliegen.

  In de strijd om het brons was Canada met 33-10 te sterk voor het Verenigd Koninkrijk.

  Een Nieuw-Zeelandse haka én traantjes na afloop van de finale:

  Robbie McEwen is onder de indruk van zijn landgenotes:

  Uitslag Rugby Sevens
  1.Australië
  2.Nieuw-Zeeland
  3.Canada
  4.Verenigd Koninkrijk
  5.Verenigde Staten
  6.Frankrijk
  7.Spanje
  8.Fiji
  9.Brazilië
  10.Japan
  11.Kenia
  12.Colombia