• home
 • video
 • pas verschenen

  "Het zijn wel de Spelen, hé. Niet de Belgische jeugdkampioenschappen"

  0 / 0
  De bom bij de Belgische 4x200m-ploeg is helemaal ontploft. De Belgische estafetteploeg laat het nummer schieten en dat kan op geen begrip rekenen bij Sporza-commentatoren Stef Wijnants en Sidney Appelboom.

  "Ik vind het onbegrijpelijk. Ik heb er geen andere woorden voor", zegt Stef Wijnants. "Dit had een ongelofelijke dag voor de Belgische zwemsport moeten worden. Croenen zwemt de finale van de 200m vlinder, Timmers kan zich plaatsen voor de halve finales van de 100m vrij en dan was er die estafetteploeg."

  "Zij hebben echt een goeie kans op de finale en kunnen er zelfs meer doen dan zomaar deelnemen. Maar dan volgt die beslissing. Ik begrijp er helemaal niks van."

  "Ik volg de zwemsport al 20 jaar en er waren altijd communautaire problemen met de Vlaamse en de Waalse bond. Dat is eindelijk verdwenen. Je had het gevoel dat dit een eenheid kon worden, maar dat klopt niet als de zwemmers zelf beslissen."

  "Ik weet niet welk spel er precies gespeeld wordt. Louis verklaart dat hij misschien wel wilde zwemmen, maar wist hij al dat Pieter niet zou zwemmen? Dan zou hij zoiets makkelijk kunnen verklaren."

  "Dit is terug naar af. Er is zo lang gebouwd geweest om weer iets op de kaart te zetten. Dit zou de exponent moeten zijn. En we worden internationaal ook gewaardeerd op die aflossing. Maar dat gooi je dan zomaar te grabbel. Dit werpt wel een schaduw op ons zwemtoernooi."

  "Een coach moet toch niet alleen met chrono aan water staan?"

  "Wat ik ook niet begrijp: je hebt een coach en die moet toch niet alleen met zijn chrono aan het water staan? Maar blijkbaar beslissen de zwemmers zelf of ze aantreden", gaat Wijnants verder.

  "Ik wil er wel respect voor hebben, als het echte toppers zijn die titels verzamelen en maar in één nummer zouden kunnen uitblinken. Maar dat is helaas niet het geval."

  Appelboom: "Een gemiste kans. Het zijn wel de Spelen, hé"

  Ook cocommentator Sidney Appelboom begrijpt de beslissing van de Belgische zwemmers niet. "Het zijn erg gemotiveerde zwemmers, die heel goed getraind zijn. Bekijk het schema: tussen de ochtendsessie en avondsessie zit 9 uur. Dat moet genoeg zijn om te herstellen", legt hij uit.

  "Ik heb meer de indruk dat het een spelletje is: ik niet, jij niet. Het zijn wel de Spelen, hé. Niet de Belgische jeugdkampioenschappen."

  "Maar nu krijgen we deze heisa. Je moet gewoon zwemmen en dan zien we wel. Het is een onwaarschijnlijke beslissing."

  "Stel je nu eens voor dat de individuele 100m vrij van Pieter Timmers tegenvalt. En dat kan, want de concurrentie is groot. Dan zijn zijn Spelen al gedaan. Waarom zwem je dan de 4x200m niet? Dit is een gemiste kans."

  Programma zwemmen
  18.14uGlenn Surgeloosereeks 100m vrij
  18.23uPieter Timmersreeks 100m vrij
  19.29uEstafetteploegreeks 4x200m vrij
  3u - 3.16uPieter TimmersHF 100m vrij (ev.)
   Glenn SurgelooseHF 100m vrij (ev.)
  3.28u - 3.34uLouis CroenenF 200m vlinder
  4.38u - 4.50uEstafetteploegF 4x200m vrij (ev.)