• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Avermaet: "Olympisch kampioen ben je voor het leven"

  Van Avermaet: "Vaak net niet. Dit maakt alles goed"

  0 / 0

  Van Avermaet: "Vaak net niet. Dit maakt alles goed"

  "De beste dag uit mijn leven." Greg Van Avermaet vond geen andere woorden om zijn gouden prestatie in Rio te beschrijven. "Deze overwinning is voor iedereen die me gesteund heeft."

  "Het was een heel hectische finale. Er werden veel risico's genomen in de afdaling, maar ik besloot om voorzichtiger te rijden. Dat bleek de beste keuze te zijn", analyseerde Van Avermaet zijn wedstrijd.

  Van Avermaet gaf zich vooraf naar eigen zeggen maximaal vijf procent kans op goud. "Ik wist op voorhand dat het niet mijn beste parcours was. Een vroege vlucht was de enige optie om te winnen en het moest allemaal meezitten. Gelukkig kon ik aanklampen bij enkele sterke mannen."

  "Ik kwam beneden en wist eigenlijk niet wat de situatie was. Ik begon te tellen en besefte dat er niet veel renners meer voor me konden zijn. Sprinten tegen Fuglsang en Majka was het ideale scenario."

  "Dit is de beste dag uit mijn leven. Hier zijn gewoon geen woorden voor. Deze overwinning is voor iedereen die me gesteund heeft. Ik heb al veel net niet meegemaakt, maar dit maakt alles goed."

  "Het is ongelooflijk. In een carrière heb je maar twee of drie kansen om olympisch kampioen te worden. Dat toont hoe moeilijk het is om dat te bereiken. Op het podium staan op Copacabana, da's fantastisch. Olympisch kampioen ben je voor het leven. Beter dan dit wordt het niet. Dit is het mooiste moment van mijn carrière."

  De Weert: "Ik zei dat hij voor zilver moest gaan"

  Bondscoach Kevin De Weert was sprakeloos. "Ik weet niet wat ik moet zeggen. Het is gewoon ongelofelijk. We hadden afgesproken dat we zouden anticiperen op de aanvallen. Tim Wellens kon op een mooie plaats in de top acht mikken, maar had helaas een offday. Hij is ook geen machine."

  "Van Avermaet waagde dan zijn kans zoals afgesproken. Ik zag dat hij veel werk moest verrichten. Majka had 24 seconden voorsprong, dus ik raadde Greg aan om voor zilver te gaan. Maar toen glipte hij plots mee met Fuglsang. Ongelofelijk."

  Pauwels: "Ik heb hier geen woorden voor"

  Kamergenoot van Greg Van Avermaet Serge Pauwels kon het na de wedstrijd amper geloven. "Ik heb hier geen woorden voor, het is super."

  "Ik had dit nooit gedacht, want het scenario speelde in het begin niet in ons voordeel. Er waren zes renners weg en dan kan het zo'n dag worden voor de echte klimmers."

  "Het was onze bedoeling om met Greg of Phil in de eerste ronde met een grotere groep weg te rijden. Greg koos het juiste moment en omdat er een beetje naar elkaar gekeken werd, konden ze voorop blijven."

  "Ik deel met Greg de kamer en wij komen al langer goed overeen. Hier was het gewoon een fantastisch leuke week. En als je ervan geniet, is je motivatie intact en krijg je zo'n resultaat."

  Gilbert: "Een van de zwaarste koeren van de voorbije jaren"

  Philippe Gilbert kwam als 42e over de streep op ruim dertien minuten van Greg Van Avermaet. Hij had na de finish enkel lovende woorden voor zijn BMC-ploegmaat.

  "Op zo'n zwaar parcours olympisch kampioen worden, dat is ongelooflijk. We hadden vooraf gezegd dat een podiumplaats sowieso mooi zou zijn, maar nu hebben we goud."

  "Ik ben blij voor Greg en de ploeg. Iedereen heeft vandaag zijn best gedaan in wat voor mij een van de zwaarste koersen van de voorbije jaren was."