• home
 • video
 • pas verschenen

  Raes: "Jammer voor de Olympische Spelen dat de Rode Duivels het EK speelden"

  Frank Raes presenteert vanuit Brussel de Olympische Spelen op Sporza.

  Sporza is klaar voor de Olympische Spelen. Als u nog niet helemaal warmloopt, overtuigt Frank Raes u graag van het tegendeel. Raes begint als journalist aan zijn 10e olympische toernooi. Hij wakkert het olympisch enthousiasme aan met twee (persoonlijke) argumenten.

  1. Belgische sportgeschiedenis

  Goud voor Deburghgraeve in Atlanta

  Een olympische pagina leent er zich uitstekend toe om Belgische sportgeschiedenis te schrijven. In Atlanta 1996 maakte Raes twee kanten van de medaille mee. "Mijn meest memorabele olympische moment is het goud van Fred Deburghgraeve in Atlanta", blikt Raes terug.

  "Fred had in de namiddagsessie het wereldrecord al verbeterd en je voelde dat er iets in de lucht hing. Om middernacht Belgische tijd pakte hij dan goud. Het blijft een van de allermooiste olympische momenten voor mij." 

  Het interview met boogschutter Paul Vermeiren

  Waar winnaars zijn in de sport, zijn er ook verliezers. De vierde plaats is de olympisch meest ondankbare. Maar ondanks het nipt mislopen van een medaille door boogschutter Paul Vermeiren werd zijn interview met Raes een stukje sportgeschiedenis.

  "'s Morgens waren we nog aan het twijfelen welke Belg we zouden volgen. Bij het Belgisch Olympisch Comité werd gesuggereerd om Paul Vermeiren te volgen in het handboogschieten. Ik was de eerste Belgische journalist die er arriveerde en volgde ook de reeksen. Er is die dag een band ontstaan, met dat bekende interview tot gevolg. Paul was een blauwhelm en ik ben hem later nog gaan bezoeken in Kroatië."

  2. Het allerhoogste doel in vele sporten

  "Het EK heeft de opbouw naar de Spelen gebarricadeerd"

  Na de Rode Duivels-hype op het EK in juni en juli lijken deze Olympische Spelen veel minder emoties los te maken bij veel mensen. "Maar dat kan snel veranderen", zegt Raes.

  "Ik ben altijd een grote fan geweest van de Olympische Spelen. Voor mij is het niet moeilijk om na het EK snel de omschakeling te maken. Het is een beetje jammer voor de beleving dat de Rode Duivels op het EK speelden. Dat barricadeerde de opbouw een beetje. Maar stel dat Charline Van Snick een medaille haalt in het eerste weekend, dan staat het land meteen in brand."

  "Ik kijk vooral uit naar het zwemmen, turnen en de atletiek"

  Op de Olympische Spelen in Rio staan 28 sporten op het menu. Raes kijkt vooral uit naar de traditionele olympische sporten. "Ik hou het meest van de atletiek, het zwemmen en het turnen op de Spelen. Ik ben eigenlijk een beetje tegenstander van olympisch voetbal en wielrennen omdat die hun eigen hoogtepunten hebben."

  "Dat deze keer rugby sevens en golf zijn toegevoegd aan het programma begrijp ik wel. Je moet meegaan met de tijd. Uiteindelijk is judo ook relatief laat toegevoegd aan het programma (in 1964) en vandaag is het een typische sport geworden op de Spelen."

  "Voor België ligt het aantal medailles altijd tussen de drie en zes"

  En wat mogen we verwachten van de Belgen? "Voor België zal het aantal medailles ergens tussen drie en zes liggen", voorspelt Raes. "Dat is altijd zo geweest en dat zal niet snel veranderen. Daarvoor kijken we onder meer naar Evi Van Acker en het taekwondo. Ik hoop ook dat we iets halen in het zwemmen, al is daarvoor een topdag nodig. Een zwemmedaille heeft toch meteen iets grootser."