• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Dopingjager Van Eenoo: "Niet rechtvaardig om alle Russen uit te sluiten"

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Peter Van Eenoo, hoofd van het Gentse dopinglabo, is streng voor de Russische dopingpraktijken, maar is tevreden dat het IOC nog niet alle atleten geschorst heeft voor de Spelen in Rio. "Het is niet omdat je tot een bepaalde bevolkingsgroep behoort dat je per definitie iets verkeerd gedaan hebt."

  Het Internationaal Olympisch Comité stuurde gisteren een statement de wereld in over het dopingschandaal in Rusland. Het IOC wil de beslissing van het TAS over 67 individuele Russische atleten afwachten vooraleer het Rusland uitsluit van de Spelen. Een wijze beslissing volgens Van Eenoo. "Het is voorbarig om nu alle Russen te straffen en om dan twee dagen later te horen dat ze van het TAS toch toestemming krijgen om deel te nemen."

  "Ik ben in principe ook niet voor groepsstraffen. Ik vind het niet echt rechtvaardig. Het is niet omdat je tot een bepaalde bevolkingsgroep behoort dat je per definitie iets verkeerd gedaan hebt."

  Maar is het wel mogelijk om te bewijzen dat een atleet altijd clean geweest is? "Dat kun je nooit weten, ook niet over Belgische atleten bijvoorbeeld. Het enige dat je kan zeggen is: "de atleet heeft zo veel dopingcontroles gehad en daar was nooit een positief staal bij dus er is een vermoeden van onschuld". Ook Russische atleten die voldoende in het buitenland gecontroleerd zijn, buiten dat Russische systeem, en die daar clean bleken, moeten naar de Spelen kunnen gaan."

  "Uiteindelijk gaat het om een vrij beperkte groep van atleten. Het zou gaan om 300 positieve stalen die omgezet werden naar een negatief staal. En dat op de 100.000 stalen die in het Russisch labo gecontroleerd worden."

  "Natuurlijk is elk geval er een te veel. En zeker als het net om 300 medaillewinnaars zou gaan, is dit heel erg. Maar het is nu ook niet juist om te zeggen dat alle Russische atleten in alle sporten ten allen tijden gedopeerd zijn."

  "Ik verwacht wel dat het IOC een sterk signaal zal willen geven. Als je het nu niet doet, wanneer dan wel? Maar ik hoop dat het ook een rechtvaardig signaal zal zijn."