• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Naert: "Niet veel veranderd met praktijken uit het Oostblok"

  David Naert over het dopingnetwerk in Rusland.

  Video player inladen ...
  0 / 0

  David Naert over het dopingnetwerk in Rusland.

  Video player inladen ...
  Sporza-journalist David Naert heeft uitleg gegeven bij de opzienbarende onthullingen over het Russische dopingnetwerk. Voor zwemcoach Ronald Gaastra is er maar een straf mogelijk: "De hele ploeg moet thuisblijven."

  Het rapport van het antidopingagentschap WADA windt er geen doekjes om: in Rusland bestaat een dopingnetwerk, met steun en medeweten van het Ministerie van Sport. En de geheime dienst speelt ook een hoogst onfrisse rol, geheime agenten verwisselden zelfs verzegelde dopingstalen.

  De grote vraag is, wat hangt Rusland hiervoor boven het hoofd? Sporza-journalist David Naert volgt het dossier op. "Het WADA is duidelijk. Rusland moet worden uitgesloten van alle internationale sportcompetities, dus ook van de Spelen", zegt hij in Het Journaal.

  "Of het zover komt, is de bevoegdheid van het Internationaal Olympisch Comité IOC. Dat zal zich morgen in spoedberaad over de zaak buigen."

  "Het is wel duidelijk dat IOC-voorzitter Thomas Bach zich in een lastig parket bevindt. Hij is destijds verkozen met de steun van Rusland, van Poetin. En hij zei vorige week nog dat het erg onwaarschijnlijk is dat het tot een volledige uitsluiting komt."

  "Hij stelde dat je een badmintonspeler toch niet kunt weren op basis van wanpraktijken bij Winterspelen. Maar ik denk niet dat hij dat argument nog kan gebruiken."

  "Als een spionageroman"

  De onthullingen vandaag doen denken aan hoe het er enkele decennia geleden aan toe ging in het Oostblok.

  "Het lijkt inderdaad wel of er niet veel is veranderd met die praktijken. De Russische geheime dienst is er ook bij betrokken. Het leest echt als een spionageroman."

  "Ik las vandaag over een medewerker van de geheime dienst die in het dopinglaboratorium rondloopt met de accreditatie van een loodgieter. Diezelfde dienst slaagt erin om verzegelde urine stalen toch te openen. Zonder dat het zichtbaar is voor het blote oog."

  De Russische Minister van Sport, Vladimir Moetko, heeft volgens het rapport boter aan het hoofd. "Zijn tentakels reiken wel ver. Hij is al acht jaar op post, maar houdt zich eigenlijk vooral met voetbal bezig."

  "Moetko is ook voorzitter van de Russische voetbalbond, voorzitter van het organisatiecomité van het WK over 2 jaar en speelt een belangrijke rol bij de hervormde FIFA", zegt David Naert.

  Gaastra: "Hele ploeg moet thuisblijven"

  Zwemcoach Ronald Gaastra valt niet achterover na de onthullingen. "Het is shockerend wat er in Sotsji is gebeurd, terwijl de internationale  sportgemeenschap en het WADA erop stonden te kijken."

  "Maar het bevestigt wat in sportmiddens al lang gedacht werd: doping is in Rusland een georganiseerde zaak. Er zullen wel nog landen zijn, ik denk aan China of Brazilië."

  "Wat nu? Er zijn regels voor. Als er een bepaald aantal positieve controles in een sport in een jaar zijn, wordt dat land geschorst. Ik verwacht dat ze die regel zullen toepassen. Je kunt maar een conclusie trekken en die is dat de hele ploeg moet thuisblijven."