• home
 • video
 • pas verschenen

  ARD-documentaire: "Dopinggebruik in Kenia blijft voortduren"

  Het blijft afwachten of we Keniaanse atleten zien in Rio.

  Het Duitse tv-station ARD toont in een documentaire aan dat het dopinggebruik van Keniaanse (en Europese) atleten in een Keniaans trainingscentrum nog steeds niet volledig ingedamd is. Eind juni werd nochtans een verscherpte antidopingwet van kracht, maar er blijken dus nog mazen in het Keniaanse net te zitten.

  Nadat de afgelopen jaren een veertigtal Keniaanse atleten verwikkeld raakte in dopingzaken, dreigde het Wereldantidopingagentschap (WADA) Kenia uit te sluiten van de komende Olympische Spelen. Een verstrengde dopingwetgeving moest de Kenianen toch naar Rio loodsen, maar waterdicht blijkt die wetgeving allerminst.

  In een documentaire die ARD in samenwerking met The Sunday Times maakte trok een persoon die zich voordeed als een Europese atleet naar het Keniaanse trainingscentrum in Iten, dat op grote hoogte gelegen is.

  De pseudoatleet toonde (met verborgen camera) ter plaatse aan dat EPO verkregen kon worden bij apothekers en dokters. Hij filmde in Iten ook EPO-ampullen en gebruikte spuiten in een vuilnisbak.

  Vervolgens verklaarde een dokter, die na ondervraging door de politie zijn staart heeft ingetrokken, "meer dan 50 atleten met EPO te behandelen, onder wie drie Britten. Zelfs bij controles zullen ze niets vinden." Ook een persoon die voorgesteld werd als een trainer van een olympische kampioen bevestigde de dopingpraktijken: "Het overgrote deel van de atleten die uit het niets komen, is gedopeerd."

  Het Britse antidopingagentschap UKAD is bezorgd over de onthullingen, waar ook Britse atleten bij betrokken zouden zijn. UKAD heeft dan ook een onderzoek opgestart "om de bewijzen nog verder onder de loep te nemen".

  Hoofd Keniaanse dopingagentschap: "Naar Rio met dopingvrije selectie"

  Het hoofd van het Keniaanse dopingagentschap geeft aan "zeer gechoqueerd te zijn door het onderzoek. "We hebben veel problemen op het basisniveau, maar we werken samen met de politie om de criminele activiteiten te bestraffen. We willen naar Rio met een dopingvrije selectie."

  Het wordt voor de Keniaanse bond alvast met een bang hartje afwachten hoeveel geloofwaardigheid het WADA hecht aan de Duits-Britse documentaire.