Ga naar de inhoud

VIDEO: De oorsprong van het IJslands klappen: waar komt het nu vandaan?

 vr 8 juli 2016 07:25
IJslandse spelers en supporters vonden elkaar steeds na elke wedstrijd.
IJslandse fans toonden zich op het EK na elke wedstrijd met een indrukwekkend klappen. Maar waar komt dit vandaan? Wij maakten een toer door Europa en vonden het IJslandse supportersfenomeen terug in Schotland, Griekenland, Frankrijk en Noorwegen.

Frankrijk, en samen met hen heel Europa, schrok zondag na de 5-2-nederlaag van IJsland tegen Frankrijk al niet meer van de 'thunder-clap' van spelers en supporters na afloop van de partij.

De IJslanders deden het na iedere wedstrijd en hun 'Huh' werd in internationale media al omgedoopt door een oude oorlogskreet van de Vikingen. Heel Europa smulde van het verhaal. Maar klopt het ook?

Neen, zo blijkt. De IJslandse supporters hebben het fenomeen nog maar recentelijk geadopteerd. Volgens het IJslands dagblad Morgunbladid komt de kreet overgewaaid uit de Schotse Premier League. Met name van Motherwell.

Dat Motherwell was in de zomer van 2014 een tegenstander van het IJslandse Stjarnan in de voorrondes van de Europa League. De Stjarnan-supporters merkten het fenomeen op in de heenmatch in Schotland (2-2) en namen het over in de terugmatch (3-2) en in de volgende kwalificatierondes tegen het Poolse Lech Poznan en Inter Milaan.

De supporters van Stjarnan introduceerden de kreet tijdens de kwalificatiecampagne voor Euro 2016 bij het nationale team en zo ging de bal aan het rollen.

Of toch niet?

Toch is ook deze uitleg niet honderd procent waterdicht. Styrmir Gislason, het hoofd van de IJslandse supportersfederatie, zei aan de Deense krant Jyllands Posten dat de viering werd overgenomen van een Pools handbalteam.

"We ontdekten het klappen op een video van een Pools handbalteam in 2007 en adopteerden het nadien", aldus Gislason. "Het doet pijn om te zeggen maar de viering is origineel niet IJslands."

Andere bronnen doen de viering af als "niet zo origineel". Supporters van Olympique Lyon, PAOK Saloniki en Rosenborg vieren op een soortgelijke manier. Hieronder kan u enkele voorbeelden vinden.

De IJslandse versie:

De versie van de Schotse eersteklasser Motherwell:

Ook in Lyon kennen ze de viering al:

En bij PAOK Saloniki:

En bij Rosenborg:

Ook de Fransen vierden na hun zege tegen Duitsland zo:

En wat gezegd van de Panenka!-versie: