EK 1972: schoppen tegen Italië, brons in eigen land

De Belgen deden het meer dan behoorlijk in eigen land.

De Rode Duivels nemen in Frankrijk voor de vijfde keer deel aan een Europees kampioenschap voetbal. In de laatste 4 dagen tot de start van het EK tellen we af met een dagelijkse terugblik op een deelname van de Belgen. Vandaag: 1972.

Twee jaar eerder is België op het WK voetbal van 1970 fel onder de verwachtingen gebleven. België wint er dan wel zijn eerste match ooit op een WK, maar het gaat er in de groepsfase al uit. Veel spelers malen daar niet om. De heimwee is groot na de (te) lange voorbereiding in Mexico.

De Duivels zijn erop gebrand om iets recht te zetten in de EK-kwalificatie. Een groep met Portugal, Schotland en Denemarken wordt overtuigend gewonnen.

In de kwartfinales wordt met heen- en terugmatchen gewerkt. Wereldkampioen Italië, met Riva en Mazzola, is geen cadeau, maar toch wordt in Milaan een 0-0-gelijkspel behaald.

De terugmatch in Anderlecht ontaardt in een schoppartij. Bertini breekt het been van Van Moer, die België op 1-0 had gebracht (foto) maar wel de eindronde mist door die aanslag. Van Himst zorgt voor de verdiende kwalificatie voor het eigenlijke toernooi.

Goaltjesdief Müller nekt de Belgen in de halve finales

Na de kwartfinales slaagt België erin om de organisatie van het EK binnen te halen, waardoor er van heimwee deze keer geen sprake kan zijn.

Slechts 4 teams nemen deel aan de eindronde: België, West-Duitsland, de Sovjetunie en Hongarije. De loting is de Belgen niet gunstig gezind: meteen tegen West-Duitsland, dat met onder meer Maier, Beckenbauer, Hoeness, Netzer en Müller misschien wel zijn beste elftal uit de geschiedenis kan opstellen.

De Bosuil in Antwerpen is helemaal volgepakt voor de halve finale. De Duivels, die in die jaren steevast in het wit speelden, verweren zich kranig, maar twee goals van goaltjesdief Gerd Müller nekken de Belgen alsnog. Polleunis (foto) kan in de slotfase nog milderen tot 1-2.

Voor West-Duitsland is het de moeilijkste match van het toernooi, want in de finale wordt de Sovjetunie met 3-0 afgedroogd. Müller scoort andermaal twee keer.

België verovert toch nog het brons

Luik is het toneel van de match om de derde plaats, tussen België en Hongarije. De Hongaren hebben met Florian Albert, de voormalige Europese voetballer van het jaar, een topper in hun gelederen. Maar de Belgen zijn vastberaden om het brons niet meer uit handen te geven.

Raoul Lambert en Paul Van Himst zetten de Belgen al na een halfuur op een 2-0-voorsprong. Lajos Kü, die enkele jaren later nog zal opduiken bij Club Brugge en er vanuit het niets de EC I-finale zal spelen, brengt de eindstand op 2-1.