• home
 • video
 • pas verschenen

  De Cauwer: "Ik hoop vooral op een Belgische ritzege in de Giro"

  José De Cauwer nestelt zich de komende weken in het spoor van Renaat Schotte om commentaar te geven bij de 99e Ronde van Italië. Voor Sporza staat De Cauwer stil bij de start in Nederland, het beperkte kransje favorieten, de sprintduels en de Belgische inbreng.

  Over de start in Nederland: "Het plaatje klopt"

  José De Cauwer: "Het plaatje klopt helemaal in Nederland. Ik heb het parcours van de openingstijdrit verkend en dat oogt heel mooi, met landelijke stukken. Ook de weersomstandigheden zijn top. De Giro kon zich dus geen betere start inbeelden."

  "Dat het jammer is dat Fabian Cancellara daags voor de tijdrit ziek is? Voor de Nederlanders is dat geen spijtige zaak, want Tom Dumoulin heeft een enorme kans om de Tour-teleurstelling van vorig jaar door te spoelen. Hij zal er alles aan doen om te winnen en na alle problemen in het voorjaar zou dat voor Giant-Alpecin een enorme beloning zijn."

  Over de favorieten: "Nibali en Landa steken er bovenuit"

  José De Cauwer: "Of Nibali vrij spel heeft? In principe wel, want hij heeft de Giro, de Tour en de Vuelta al gewonnen. Maar er is tegenstand en het is niet omdat je Nibali heet, dat je zomaar zal winnen."

  "Er is Valverde, maar die heeft altijd iets in een grote ronde. Nibali steekt er met Landa bovenuit. Andere renners zoals Uran en Chaves hebben een sterretje minder, maar wat betekent dat in een grote ronde? Er kan zoveel gebeuren."

  Over de sprinters: "Mooi aanbod"

  José De Cauwer: "Qua klassementsmannen is deze Giro misschien niet zo sterk, maar qua sprinters is het aanbod wel zeer mooi. Je hebt Kittel, Greipel en Viviani, maar ook veel jonge sprinters."

  "Ewan zal zich over zijn stuur plooien zoals mensen dat nog niet gezien hebben. En er is ook Mareczko, die zich niet zomaar zal laten wegdrummen."

  Over de Belgen: "Wellens als beste jongere?"

  José De Cauwer: "Tot enkele jaren geleden had ik het gevoel dat Tim Wellens voor een klassement zou gaan, maar de ploeg ziet daar nu van af. Maar waarom zou hij niet meedoen voor de jongerentrui?"

  "Ik lees dat Wellens de Giro rijdt om ritten te winnen. Maar we zullen moeten afwachten welke richting hij met zijn carrière wil uitgaan. Ik hoop vooral op een Belgische ritzege, al hebben we geen Gilbert zoals vorig jaar."