• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Tourbaas Prudhomme: "Motortjes zijn geen gerucht meer, ze bestaan"

  Prudhomme wil meer controles op motortjes.

  Het gebruik van motortjes in het profpeloton blijft de gemoederen beroeren. Christian Prudhomme, organisator van onder meer de Tour en Luik-Bastenaken-Luik, vraagt meer controles. "We moeten samen actie ondernemen."

  Een onderzoek van Italiaanse en Franse media, met warmtecamera's, plaatste de motortjes opnieuw in het middelpunt van de belangstelling. Ook Christian Prudhomme van ASO, de Franse organisatie achter onder meer de Ronde van Frankrijk en de Ardennenklassiekers, neemt het nieuws ernstig.

  "Op dit moment is er één dossier dat echt prioritair is in het wielrennen", vertelt hij aan de krant La Dernière Heure. "Dat is de mechanische fraude. Ik denk dat we samen genoeg werk hebben om de geloofwaardigheid van de sport te herstellen, om tegen dit pure bedrog te strijden."

  "Het is de realiteit: twee stappen voorwaarts, drie naar achteren. We spannen ons al jaren in om doping te bestrijden en het wielrennen weer geloofwaardig te maken, zoals andere sporten. Toch is die nog niet uitgeroeid en nu komt dit er nog bovenop."

  "Motortjes zijn geen gerucht meer, maar bestaan echt. We moeten daar samen tegen optreden. We moeten tot op de bodem gaan en radicale maatregelen nemen. Ik heb dat ook gevraagd in naam van de vereniging van alle organisatoren."

  Er zijn al controles, maar die zijn volgens Prudhomme niet voldoende. "Er moeten meer controles komen, ze moeten systematisch gebeuren, dat is het belangrijkste."

  ASO, organisator van grote wielerwedstrijden

  Amaury Sport Organisation of kortweg ASO is niet zomaar de eerste de beste. Het Franse bedrijf heeft de touwtjes in handen bij heel wat wielerwedstrijden. Zo organiseert ASO niet alleen de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Spanje, maar ook onder meer Parijs-Nice, het Critérium du Dauphiné, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl.