• home
 • video
 • pas verschenen

  Staatssecretaris onderzoekt afschaffing gemengde waterpolo op discriminatie

  Van de zwembond mogen jongens en meisjes van 12 tot 17 niet meer samenspelen.

  De afschaffing van de gemengde jeugdploegen in het waterpolo roept ook vragen op bij Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs. Ze laat het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) onderzoeken of die beslissing in strijd is met de antidiscriminatiewetgeving.

  De zwembond besliste dat jongens en meisjes van 12 tot 17 jaar niet meer samen aan waterpolo mogen doen, daarop kwam de voorbije dagen heel wat kritiek.

  "De waterpolomeisjes kunnen immers nergens anders terecht en dreigen te moeten stoppen met hun favoriete sport", stelt Sleurs in een mededeling.

  De N-VA-politica wijst er ook op dat sommige uitspraken van de zwembond "veel wenkbrauwen deden fronsen". Ze citeert: "Jongens en meisjes samen onder water: dat wordt vanaf die leeftijd gevaarlijk. Klachten hebben we nog niet gekregen, maar je weet maar nooit."

  Sleurs vindt die uitspraken "een totaal fout signaal": "Jongens en meisjes van elkaar scheiden om incidenten te vermijden is een verkeerd uitgangspunt. Alsof al die jongens daders zijn en al die meisjes slachtoffer. Dat is toch niet de samenleving die we willen."

  "Mogelijk verdere stappen"

  Sleurs heeft het IGVM de opdracht gegeven om de waterpolozaak grondig te onderzoeken. Bondsvoorzitter Michel Louwagie haalt aan dat er ook bij andere federaties gemengd spelen niet wordt toegelaten. Maar de staatssecretaris waarschuwt: "Indien de beslissing in strijd blijkt met de antidiscriminatiewetgeving zullen er verdere stappen gezet worden."