Ga naar de inhoud

Waterpolo zkt. vrouwen: "Initiatieven om de sport aantrekkelijker te maken"

De vrouwen van Gent werden afgelopen weekend kampioen.

Afgelopen weekend werden de Mechelen Pirates voor het eerst kampioen in het waterpolo. Heel wat minder aandacht was er voor de vrouwen van KGZV Gent, die ook de titel mochten vieren. Gent hoefde daarvoor slechts af te rekenen met 5 andere teams, tekenend voor de bloedarmoede in het waterpolo bij de vrouwen. Maar dankzij enkele initiatieven moet de kentering ingezet worden.

Er zijn slechts weinig vrouwen in België die ervoor kiezen om aan waterpolo te doen. Zo zijn er maar 6 vrouwelijke waterpoloclubs in ons land, met Gent dus sinds afgelopen weekend als sterkste team.

 

"Om het niveau omhoog te halen zijn er meer vrouwenclubs nodig", zegt Nancy De Meulenaere, trainer van de Black Waves, de nationale ploeg voor vrouwen. "De mannenclubs hebben meer teams en kunnen dus vaker tegen elkaar spelen. Bij de vrouwen is dat niet zo."

 

De Vlaamse Zwemfederatie is zich bewust van dit probleem. "We weten dat er meer vrouwenteams in het waterpolo nodig zijn. Maar het is allemaal niet zo vanzelfsprekend. Je hebt al snel tien meisjes per leeftijdscategorie nodig per club en die breng je niet zo makkelijk samen", zegt Wim Symoens van de Vlaamse Zwemfederatie.

 

"Wij zullen de komende jaren veel initiatieven nemen om waterpolo aantrekkelijker te maken", valt Joeri Van Steenberghe, nationaal coördinator waterpolo, hem bij. "Zo gaan we ook proberen een nationaal jeugdteam samen te stellen."

 

"Daarnaast zorgen we ervoor dat er ententes kunnen ontstaan. Dit zijn  samenwerkingsverbanden tussen clubs. Een club met te weinig speelsters
zou bijvoorbeeld kunnen samenwerken met een andere club om zo alsnog een team te kunnen vormen."

Clubs zullen kunnen samenwerken om alsnog aan een volledig vrouwenteam te geraken.

Joeri Van Steenberghe, nationaal coördinator waterpolo

"Iedereen droomt er toch van om eens aan een EK deel te nemen?"

Onlangs vond er ook een talentendetectie plaats in Aalst, die werd georganiseerd door de Waterpolo Academy in samenwerking met de Kroatische topclub Rijeka.

 

"We gaan in totaal vier verschillende talentendetecties doen de komende maanden en daaruit hopen wij een mooie selectie te maken van veelbelovende spelers", vertelt Joeri Van Steenberghe.

 

"Deze maand gaan we ook samen met de Koninklijke Belgische Zwembond (KBZB) een Girlpower-dag organiseren in Aalst, een evenement waar we de sport nog eens extra in de kijker zetten."

 

"Via ons nationaal team willen we meisjes duidelijk maken dat ze echt kunnen doorgroeien in het waterpolo’, zegt Wim Symoens. "Er is dus zeker toekomstperspectief."

 

De trainer van Black Waves is heel enthousiast over alle initiatieven. ‘Ik hoop dat de aanwezigheid van het nationale vrouwenteam jongeren warm kan maken voor hun eigen carrière’, zegt Nancy De Meulenaere.

 

"Ik hoop ook dat de Waterpolo Academy haar werk zal doen. Ik heb zelf nog in 1989 op het EK gestaan. Het is toch de droom van elke speler om dit ooit eens mee te maken in je carrière."

Samenwerking tussen Sporza en de PXL

Dit artikel is een samenwerking tussen studenten van de Hogeschool PXL en Sporza rond het thema "vrouwen in de sport". Het werd geschreven door Gabriela Pol.