• home
 • video
 • pas verschenen

  Italiaans-Frans media-onderzoek: "Motortjes gebruikt in Strade Bianche en Coppi-Bartali"

  Volgens Stade 2 en de Corriere della Sera werd er in de Strade Bianche vals gekoerst.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Journalisten van het Franse sport-tv-programma Stade 2 en de Italiaanse krant Corriere della Sera stellen dat ze dit voorjaar motortjes ontdekt hebben in zeven fietsen in twee Italiaanse koersen. Het gaat om de topeendagskoers Strade Bianche en de Internationale Wielerweek Coppi-Bartali. Vanavond pakten de twee media met hun bevindingen uit.

  De journalisten gebruikten een dure warmtedetector - die vermomd was als videocamera - om verborgen motortjes op te sporen. Ze spraken bovendien ook met de Hongaarse ingenieur die naar verluidt de motortjes ontwikkeld zou hebben.

  Volgens het onderzoek waren er vijf motortjes ingebouwd in de zitbuis en twee in de achternaaf. De Hongaar legt in het programma  uit dat de nieuwste motoren maar vijf centimeter lang zijn, heel licht wegen en tot 250 watt kunnen produceren. Ze worden beschouwd als "perfect voor atleten met een hoge pedaalslag".

  Op het WK veldrijden in Zolder ontdekte de UCI met een speciaal ontwikkelde tablet een motortje in de fiets van Femke Van Den Driessche. Maar de Corriere della Sera zegt dat de tablet "niet erg betrouwbaar is".

  Meest geavanceerde vorm van doping: magneten in wielen

  De Hongaarse ingenieur legde de journalisten ook uit dat de meest geavanceerde vorm van mechanische doping nu verborgen magneten in de carbonwielen zijn. Die kunnen tussen 60 en 240 watt produceren. De wielen kunnen geactiveerd worden door bluetooth, een sporthorloge volstaat. Alleen een krachtige magnetische detector kan het magneetveld - dat aangestuurd wordt door een verborgen batterij - ontdekken. Zulk wiel zou 50.000 euro kosten.

  UCI-voorzitter Cookson: "Misschien simpele verklaring"

  De onderzoeksjournalisten noemen de namen van de zeven betrokkenen niet. Maar ze trokken wel naar UCI-voorzitter Brian Cookson voor een reactie. Sinds het geval-Van den Driessche dreef de internationale bond de controles op mechanische doping al op, maar ze zijn volgens de journalisten te beperkt, want de technologie evolueert snel.

  Cookson vond de aangebrachte materie "interessant": "Maar misschien is er een simpele verklaring, misschien gaat het om wrijvingen. Maar verdenkingen mogen er zijn, aan ons om nog meer te onderzoeken en controleren."

  De teaser van Stade 2: