• home
 • video
 • pas verschenen

  Nys: "Van der Poel is klasbak, maar Rio halen wordt niet makkelijk"

  Mathieu van der Poel hoopt deze zomer in Rio te rijden.

  Geen vakantie voor Mathieu van der Poel, die vanaf nu zijn olympische droom najaagt. Sven Nys deed het hem de voorbije jaren voor. Hij waarschuwt Van der Poel voor de valkuilen, maar denkt dat zijn klasse uiteindelijk wel komt bovendrijven.

  Nu het seizoen afgelopen is, gooien alle veldrijders de riem eraf. Allemaal, behalve Mathieu van der Poel. Hij maakt de komende maanden werk van een andere droom: Rio halen met zijn mountainbike.

  Sven Nys deed het hem voor en nam deel aan de Spelen van Peking en Londen. Hoe schat hij de kansen van Van der Poel in? "Mathieu is een klasbak en als hij er wil voor gaan, zal hij daarin slagen."

  "Hij heeft twee voordelen: hij heeft maar een half seizoen in het veld gereden en heeft dus nog veel reserve én hij is technisch heel vaardig."

  "Maar het zal niet makkelijk zijn. Het zal veel inspanningen vergen en dat zal effect hebben op zijn volgende winter. Als hij naar Rio gaat, kan hij het dan volhouden tot eind februari? Niet evident."

  "Hij mag het zeker niet als een tussendoortje beschouwen. Er zijn 150 heel gemotiveerde renners die naar de Spelen willen. Dat is een gevecht dat je moet aangaan."

  "In de cross is Mathieu de meest technische, in het mountainbike niet"

  Nys weet uit ervaring dat Van der Poel enkele obstakels zal moeten overwinnen. "Hij zal ten eerste helemaal achteraan moeten vertrekken bij de start."

  "Wat dat betreft doet hij er goed aan om meteen naar Cyprus te trekken om daar punten proberen te pakken. Dat is anders dan ik deed, want ik stapte pas half mei in, omdat ik eerst rust nam na het crossseizoen."

  "Maar het is verdorie niet gemakkelijk als je daar ergens als 120e aan de start staat en ze sturen je na 200 meter een smal weggetje in waar je moet vechten om overeind te blijven. Zo heb ik vaak 2 minuten kwijtgespeeld in de eerste ronde, gewoon omdat ik stond te wachten. Maak dat nog maar eens goed op de toppers die naar de Spelen willen."

  Van der Poel zal zich ook moeten aanpassen aan zijn mountainbike en aan de specifieke technieken van de sport. "In de cross is hij misschien de meest technische, maar in het mountainbiken zal hij dat niet zijn."

  "Er lopen enkele heel straffe gasten rond, die dingen doen waarvan ik zeg: daar waag ik mijn leven niet aan. Als je valt in een afdaling is het risico op een zware blessure ook groot."

  "Je moet weten hoe je fiets reageert. Zo'n fiets met een verende voorvork vangt veel op, maar je moet daar ook mee leren omgaan. Je moet kracht leren overbrengen op een recht stuur in plaats van een krom."

  "Dat vergt aanpassing aan je armspieren. Ik heb hierdoor 2 kilogram spieren in mijn bovenlichaam bijgewonnen."

  "Ten slotte is er ook nog de concurrentie binnen zijn land. Nederland mag wellicht maar twee renners sturen. Het wordt een serieuze uitdaging om daar bij te zijn."

  "Troeven: veel lef, explosief en grote motor"

  Van der Poel heeft uiteraard ook troeven die hij zal kunnen uitspelen op zijn mountainbike. "Hij heeft heel veel lef, is heel explosief en heeft een ongelooflijk grote motor. Daar zal hij heel ver mee komen. Ik zeg altijd: waar een wil is, is een weg. Zeker voor iemand met zijn capaciteiten."