• home
 • video
 • pas verschenen

  Scheldeprijs past laatste rechte lijn aan om valpartijen te vermijden

  Het parcours in de finale van de Scheldeprijs op 6 april wordt volledig aangepast.

  De organisatoren van de Scheldeprijs willen af van hun imago van "onveilige" sprintaankomst. Ze passen op 6 april de finale in Schoten aan en laten minder teams toe. Dat moet de vele valpartijen van de voorbije jaren - waardoor bepaalde renners de koers links lieten liggen - tegengaan. Die trend wil organisator Pieter De Smet keren.

  In 2011 was er in Schoten - traditioneel een sprintklassieker - de zware val van onder anderen de betreurde Wouter Weylandt, Tyler Farrar en Sjef De Wilde. In 2012 waren er, mede door de regen, weer een pak crashes en ook vorig jaar bleef niet iedereen recht. (Voor video zie lees ook)

  "Ons parcours in de finale wordt volledig aangepast", zegt De Smet, die het organisatiecomité voorzit. "We willen het peloton in de voorbereiding op een eventuele massaspurt nog voor het indraaien van de Churchilllaan in Schoten op een lint laten trekken."

  "Dat door twee kleinere straten te nemen, voor we aan de laatste 800 rechte meters richting eindstreep beginnen."

  De organisatie grijpt ook in in het aantal teams: "We gaan ons peloton aanzienlijk verkleinen. We gaan van 25 naar 22 teams. Dat maakt dat we met 176 renners starten in plaats van 200."

  Belgische bond juicht initiatief toe

  De Belgische bond, bij monde van algemeen directeur Jos Smets, reageert tevreden: "Een kleiner peloton zal de kans op valpartijen sowieso verminderen. Elk initiatief om een wielerwedstrijd veiliger te laten verlopen, is enkel maar toe te juichen. Ook de parcoursaanpassing zou een verbetering moeten zijn."

  De Scheldeprijs is de oudste Vlaamse klassieker. Vorig jaar won de Noor Alexander Kristoff voor Edward Theuns en de Wit-Rus Jevgeni Goetarovitsj.

  Tweet: