• home
 • video
 • pas verschenen

  Mama Nys: "Sven heeft ons een boeiend leven gegeven"

  Tranen op het podium bij zoon Thibau en mama Nys.

  Het afscheid van Sven Nys zondagnamiddag in Oostmalle heeft veel mensen ontroerd, niet het minst zijn dichte entourage. Bekijk in dit artikel gesprekjes met zijn zoon, mama, trainer, verzorger en boezemvriend. Eén conclusie: "We sluiten een schitterende periode af. Sven heeft ons een boeiend leven gegeven."

  Thibau: "Heel speciaal gevoel"

  "Het is een heel speciaal gevoel om te weten dat het na deze cross afgelopen is. Ik heb mijn papa altijd als crosser gekend, maar nu zal hij niet meer trainen en op zondag niet meer koersen. Vanaf nu zal het andersom zijn: ik zal crossen en hij zal met mij meekomen", zei zoon Thibau voor de start van de Sluitingsprijs.

  De naam-Nys is geen cadeau voor de 13-jarige Thibau, die zelf crosser is en een carrière wil uitbouwen. Net zoals andere kinderen van grote sporters kan een achternaam een zware erfenis zijn. Thibau: "Ik trek me daar niet zo veel van aan. Ik doe mijn eigen ding, we zien wel waar we uitkomen."

  In het tweede filmpje, het verslag van de cross gisteren, ziet u hoe Thibau wenend een punt zet achter een rijkgevuld hoofdstuk en zijn oma hem omhelst met de woorden: "Nu ben jij aan de beurt, hé."

  "Nu voel ik me er nog goed bij"

  "Nu voel ik mer er nog goed bij. Voor de koers ben je met het werk bezig, daarna zullen we nog wel zien", zei verzorger Guy Verbist, die 13 jaar met Nys heeft samengewerkt, voor de start.

  Van den Bosch: "Schitterende periode meegemaakt"

  Paul Van den Bosch was de trainer van Nys. Ook voor hem was het een dag vol ontroering. "Sven was voor deze cross bijzonder zenuwachtig. Dat zag ik in de camper. Dat is wat hem zo sterk gemaakt heeft: de drive van een nieuweling. Het is mooi voor het publiek dat hij zo ingesteld is. Hij biedt waar voor zijn geld", zei hij tijdens de wedstrijd.

  "Wat mezelf betreft primeert de spijt boven de opluchting dat zijn carrière er opzit. We hebben samen een schitterende periode meegemaakt. Moeilijke momenten zijn er nauwelijks geweest. Je mag bij iemand als Sven Nys alleen stilstaan bij het mooie. Als coach is het heerlijk om dit te kunnen en mogen meemaken."

  "Sven heeft ons een mooi leven gegeven"

  De mama van Sven Nys pinkte achteraf een traantje weg. "Het is een dubbel gevoel. Na zoveel jaren is het genoeg geweest, maar het is ook droevig. We zullen misschien een beetje in een zwart gat vallen. Sven heeft ons een mooi en boeiend leven gegeven. Maar Thibau komt er aan en dan zijn we weer paraat", zei mama Nys.

  "Mijn hart is serieus te keer gegaan"

  Sven Vanthournhout zette samen met zijn boezemvriend een punt achter zijn loopbaan. "Ik heb uitgekeken naar deze dag, ook al werd het met de minuut emotioneler. Zeker toen Sven me in de laatste ronde opwachtte, deed dat me echt iets. Dat was niet afgesproken. Mijn hart ging serieus te keer, kippenvel. Deze vriendschap is voor het leven. Onze band is door de jaren heen alleen maar sterker geworden", zei Vanthourenhout na de Sluitingsprijs.

  Tweets van Nys maandagochtend: