• home
 • video
 • pas verschenen

  "Spel van Spurs kan tegengif zijn voor basketbal van Warriors"

  De NBA-competitie ligt dit weekend even stil voor het jaarlijkse All-Star Game. Een ideaal moment om de balans op te maken van de eerste maanden en dus belde Sporza met Dennis Xhaët, die als commentator voor PlaySports de NBA op de voet volgt.

  "Golden State is zoveel meer dan Stephen Curry alleen"

  De Golden State Warriors duiken het All-Star Weekend in met amper vier nederlagen in 52 wedstrijden. De regerende kampioen lijkt zo goed op weg om het record van de legendarische Chicago Bulls te verbeteren. Michael Jordan en co verloren in het seizoen 1995-1996 tien keer in 82 wedstrijden.

  "Het zit eraan te komen dat de Warriors dat record zullen verbeteren. 48-4 na 52 wedstrijden is op zich al waanzinnig, geen enkele ploeg deed ooit beter. Je merkt ook dat ze heel graag beter willen doen dan de Bulls. Het vuur zit echt in de ploeg. Maar wat ze vooral willen, is een tweede titel op een rij", zegt Dennis Xhaët aan Sporza.

  Bij de Warriors is Stephen Curry de bepalende speler. "Hij is sowieso cruciaal voor wat die ploeg doet. Hij zorgt voor het spektakel, maar daardoor wordt wel eens over het hoofd gezien dat daar een echt blok staat. Golden State is een ongelooflijk goeie ploeg. Zonder ploegmaats als Thompson of Green kan Curry niet de speler zijn die hij nu wel is. De Warriors zijn zo veel meer dan Curry alleen."

  "Die 72-10 van de Chicago Bulls werd aanzien als een record dat niet verbroken kon worden. Nu gaan we er met zijn allen van uit dat Golden State dat zal doen. Als de Warriors dat record verbeteren én als ze hun titel verlengen, zul je moeilijk anders kunnen dan concluderen dat dit een van de beste ploegen aller tijden is."

  "Spel van Spurs is misschien tegengif voor Warriors"

  Wat ondergesneeuwd door het geweldige seizoen van de Golden State Warriors zijn ook de San Antonio Spurs aan een ijzersterk seizoen bezig. "San Antonio is niet het enige team dat Golden State kan bedreigen, maar het is voor de Warriors wel de gevaarlijkste ploeg", weet Xhaët.

  "San Antonio speelt een heel ander soort basketbal, trager en meer halfcourt in plaats van op en neer lopen. Dat kan wel eens het tegengif zijn voor dat geweldige spel van de Warriors. En wat de de Spurs doen is ook ongelooflijk mooi, ze spelen echt teambasketbal."

  "Net als bij Golden State is hun basketbal ploeggericht, maar op een heel andere manier. Het draait echt ongelooflijk. En niet vergeten: Met Gregg Popovich hebben ze de beste coach in de NBA. Dat is niet onbelangrijk, zeker voor die ploeg."

  "Popovich weet perfect hoe hij de oudere spelers als Duncan, Ginobili en Parker moet aanpakken en geeft ze rust wanneer ze het nodig hebben. Ik verwacht dat zij zeker nog fit zullen zijn bij de start van de play-offs. Bovendien hebben ze ook nog het beest Kawhi Leonard: offensief heel goed en defensief de beste van de NBA. Dat is een fantastische combinatie."

  "Oklahoma City mag je niet onderschatten"

  Golden State en San Antonio steken er momenteel bovenuit in het westen. Of kan Oklahoma City de derde hond worden in de Western Conference? "Je zou denken dat OKC een maatje te klein is, maar je mag niet vergeten dat zij Kevin Durant én Russell Westbrook hebben, twee absolute sterren", vertelt Xhaët.

  "Tegen welke ploeg ze ook spelen, ze weten dat ze altijd twee van de beste drie spelers op het veld hebben, elke wedstrijd opnieuw. Durant en Westbrook kunnen het altijd zo maar overnemen, dat is een kracht die andere ploegen niet hebben. Je mag OKC niet onderschatten."

  In schril contrast met de topclubs staat het seizoen van de LA Lakers. De Lakers konden nog maar elf keer winnen, maar niemand die daarvan wakker ligt. Alles staat in het teken van de afscheidnemende Kobe Bryant.

  Xhaët: "Overal waar hij komt, wordt hij op enorm veel applaus onthaald, ook in de zalen waar hij vroeger gehaat werd. De uitslagen van de Lakers doen er niet toe, het enige wat telt is een mooi afscheid voor Bryant."

  "Wat na dit seizoen? Ze hebben een paar jonge jongens waar ze kunnen op bouwen, maar het blijven de Lakers en die willen grote namen. Er wordt al gesproken over Durant en Westbrook na volgend seizoen, maar je kunt zoiets niet voorspellen. Al slagen de Lakers er altijd wel in om iets uit hun mouw te schudden."

  "Warriors en Spurs zijn net iets sterker dan Cleveland"

  In de Eastern Conference lijkt Cleveland de enige club die echt in staat is om de kleppers uit het westen naar de kroon te steken. "Als ploeg zijn San Antonio en Golden State net iets sterker, maar in een finale kan alles gebeuren", zegt Xhaët.

  De Cavaliers hebben recent een coachwissel doorgevoerd. "Het ontslag van David Blatt was verrassend, al merkte je wel dat het niet goed zat tussen hem en de spelers. Maar het is vooral het verhaal achter het ontslag dat niet echt koosjer is."

  "Als je een coach ontslaat en je hebt dezelfde dag nog een opvolger klaar voor de volgende drie seizoenen en dat is dan ook nog eens de assistent-coach, dan weet je dat die al een tijdje aan de poten aan het zagen was. Dat is niet heel mooi."

  Er werd ook met de vinger naar LeBron James gewezen, die zijn zeg zou gehad hebben in het ontslag. "Dat heeft zijn imago toch wat aangetast en daar zit hij ook mee. Zelf zegt hij dat hij er niks mee te maken heeft, maar hij is dé man van de Cavs. Het is onmogelijk dat hij niet op de hoogte was."

  Tyronn Lue staat nu aan het roer bij Cleveland. "Voor hetzelfde geld gaan ze nu beter spelen en kunnen ze zo toch de toppers uit het westen verslaan."

  "Kijk uit naar de dunkcontest met Zach LaVine"

  Voor de competitie zich weer op gang trekt, is het komend weekend tijd voor ontspanning in de NBA. In Toronto vindt het jaarlijkse All-Star Weekend plaats. PlaySports-commentator Dennis Xhaët kijkt vooral uit naar de dunkcontest.

  "Vorig jaar heeft Zach LaVine iedereen verbaasd en voor een wauw-effect gezorgd en ik denk dat hij dat dit jaar opnieuw zal doen. Die jongen kan echt vliegen, hij zweeft en blijft maar gaan. Daar voegt hij dan nog een bepaalde finesse aan toe. Hij is heel creatief."

  Beluister het volledige interview met Dennis Xhaët op SoundCloud: