• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Avermaet: "WK-parcours is best te vergelijken met kermiskoers"

  Na een rechte aanloop, wordt het draaien en keren op het lokaal parcours.

  De tweede rit in de Ronde van Qatar was een testmoment voor het WK-parcours in oktober. De renners reden vier rondjes op het lokale parcours op het artificiële eiland "The Pearl". De reacties achteraf waren vrij unaniem.

  "Het is veel draaien en keren", zegt Greg Van Avermaet voor de microfoon van Sporza. "Het is een vlakke en technische omloop. Niets speciaals. Je kan het parcours best vergelijken met een kermiskoers in België, denk ik."

  "Allen staan op het WK alle beste renners aan de start. Normaal draait dit uit op een sprint en zijn renners als Cavendish, Kristoff of Kittel favoriet."

  "Natuurlijk wordt het lastiger na 260 kilometer, maar de echt goede sprinters kunnen dit makkelijk aan.Of wij zo een topsprinter hebben?  Dat is een moeilijke vraag. Ik denk het niet. Misschien breekt dit seizoen nog iemand door, maar waarschijnlijk is Boonen op zo'n parcours wel de Belgische favoriet."

  Twee van de topfavorieten voor het WK blijven iets voorzichtiger. "Er staat meer wind dan ik had gedacht en hij verandert ook vaak van richting", zegt Mark Cavendish.

  "De wind zal volgens mij wel niet voor breuken in het peloton zorgen, maar zelfs als je in een groep fietst is het moeilijk om fris te blijven. Na zoveel kilometers zal iedereen vermoeide benen hebben."

  Eenzelfde geluid bij Alexander Kristoff. "Het parcours lijkt op een criterium. Er zitten veel bochten in en het wordt vermoeiend om elke keer opnieuw op te trekken. Na 260 km zal iedereen dat voelen aan zijn benen."

  "Het doet me denken aan een kartingcircuit"

  Preben Van Hecke van Topsport Vlaanderen- Baloise reed bijna de hele tweede rit in Qatar in de aanval. Ook hij merkte dat vluchters niet in het voordeel zullen zijn op het WK. "Er liggen hier zo veel lange rechte wegen, er zijn hier zo veel mogelijkheden en dan kiezen ze voor dit parcours."

  "Het doet me een beetje denken aan een kartingcircuit. Er zijn echt heel veel ronde punten, veel bochten en op sommige plaatsen is het smal. Ik denk dat een massasprint moeilijk te vermijden zal zijn. Niet met een heel peloton, maar toch zeker met zo'n 60 of 70 renners."

  "Het WK moet niet altijd heuvelachtig zijn of in Europa plaatsvinden"

  Een iets ander geluid bij de voorzitter van de UCI, Brian Cookson. Hij benadrukt vooral het belang van een wereldkampioenschap in het Midden-Oosten. "Het is een uitdagend parcours. Het is niet heuvelachtig, maar er zitten veel bochten in en de wind waait hard."

  "Het wordt vooral iets voor sprinters en hardrijders. Het is zeker WK-waardig. Zelfs zonder wind. Ik ben zeker dat we een grote koers gaan zien."

  "Het is ook belangrijk dat het WK heel de wereld aandoet. Het moet niet altijd een heuvelachtig parcours zijn of in Europa plaatsvinden. Het is mooi te zien dat wielrennen welkom is in belangrijke delen van de wereld, zoals het Midden-Oosten. Ik heb met de organisatie gesproken en begrepen dat er gunstige reismogelijkheden zullen zijn. Iedereen die wil komen, zal hier een goede tijd hebben."