• home
 • video
 • pas verschenen

  De Clercq: "Word 50 en het is genoeg geweest"

  Mario De Clercq verdwijnt na het seizoen als ploegleider van Marlux-Napoleon Games. "Ik geef de fakkel door, ook al denk ik dat de cross nog aantrekkelijker zal worden", zegt de drievoudige oud-wereldkampioen bij Sporza.

  Mario De Clercq roept vooral familiale redenen in om te stoppen als ploegleider. "Ik word 50 in maart en met het WK in Zolder, waar ik voor het laatst wereldkampioen werd, heb ik dat al een tijd in mijn hoofd als laatste doel."

  "En toen mijn dochter ook nog vertelde dat ze zwanger was, met een bevalling in februari, was het helemaal duidelijk. Het is tijd om mijn kleinkind te zien opgroeien, wat ik bij mijn eigen kinderen niet zag."

  "Ik weet ook nog dat Eric De Vlaeminck stopte als bondscoach na mijn titel in Zolder en 13 jaar later is hij dood (op zijn 70e). Hij was bovendien 3 jaar ziek en dat betekent dus dat zijn leven nog maar 10 jaar geduurd heeft. Ook zulke zaken spelen constant in mijn hoofd."

  "De resultaten van de ploeg spelen niet mee. Het is dit seizoen wel niet makkelijk voor Klaas Vantornout of Kevin Pauwels om op te boksen tegen Van Aert en Van der Poel en evenveel te winnen als vroeger."

  "Mijn mooiste moment? De eerste Belgische titel met Klaas Vantornout. Dat was geen parcours voor hem in Mol in 2013, maar hij won wel."

  "Cross zal nog aantrekkelijker worden"

  Mario De Clercq ziet ook een nieuwe generatie renners en ploegleiders opstaan. "Albert en Nys zijn/worden ploegleider. Het is tijd om de fakkel door te geven."

  "Zij zijn al populair en brengen dat als ploegleider mee. Ik denk daarom dat de cross meer en meer een boost zal krijgen."

  "Het wordt ook altijd drukker op de cross en er wordt steeds meer verwacht van de renners. De stress en de zenuwachtigheid worden me ook wel wat te veel."

  "Met Van Aert en Van der Poel zijn er twee supertalenten in de cross en ik hoop wel dat het niet bij dat duo zal blijven. Ik ben er praktisch zeker van dat Michael Vanthourenhout er zich nog bij zal nestelen, net als een Laurens Sweeck of een Tim Merlier als ze nog wat beter worden. Ik denk dat de cross nog aantrekkelijker zal worden."