• home
 • video
 • pas verschenen

  Degryse: "Mooie loting, met drie attractieve tegenstanders"

  Marc Degryse kon zich geen betere loting indenken.

  Marc Degryse en Jan Mulder reageerden opgetogen na de EK-loting. "Zweden met Ibrahimovic, Italië heeft veel traditie en Ierland voor de sfeer. Beter kon niet!", glunderde Degryse. "Ik zag wel dat Vital Borkelmans niet stond te juichen, in tegenstelling tot wij", merkte Mulder fijntjes op. De analisten namen de drie tegenstanders onder de loep.

  Beknopte analyse van de EK-tegenstanders:

  • Italië: "Italië is een sterke toernooiploeg. De gewonnen oefenmatch tegen de Italianen heeft deugd gedaan, maar in juni zullen we een andere Italiaanse ploeg te zien krijgen."
  • Ierland: "Het is de ideale ploeg uit pot 4, want het wordt geen kleine wedstrijd.”
  • Zweden: “Als je Ibrahimovic onder controle hebt, heeft België een ploeg die twee klassen beter is dan Zweden."

  Degryse: "Match tegen Italië wordt de zwaarste"

  Marc Degryse was in zijn nopjes. “Ik vind dit een mooie loting, met drie attractieve tegenstanders: Zweden met Ibrahimovic, Italië heeft veel traditie en Ierland voor de sfeer. Beter kon niet! Ik ben er ook van overtuigd dat de spelers liever meteen een goede tegenstander treffen.”

  Jan Mulder trad zijn collega bij. “Vooral de openingsmatch tegen Italië wordt schitterend, in het prachtige nieuwe stadion in Lyon. Ik zag wel dat Vital Borkelmans niet stond te juichen, in tegenstelling tot wij."

  Marc Degryse hoedt zich voor overdreven optimisme tegen Italië. “Bij Italië denken we meteen terug aan die laatste oefenmatch die we met 3-1 gewonnen hebben, maar in juni zullen we een ander Italië te zien krijgen. In die oefenpartij heeft Italië defensief enkele steekjes laten vallen. Ik herinner me hoe Chiellini zomaar een hoekschop weggaf en ook het derde doelpunt was een cadeautje.”

  “Dat moeten we nu niet verwachten. Italië is bovendien een sterke toernooiploeg. De eerste match wordt volgens mij dan ook de zwaarste. Die oefenmatch heeft deugd gedaan, maar in Lyon moeten de spelers dat vergeten."

  "Ierland heeft een schitterende supportersschare"

  Ierland werd uit pot vier geloot, maar Marc Degryse ziet de ploeg zeker niet als het zwakke broertje in de poule. “Ierland is net als Zweden derde geworden, in een kwalificatiegroep met Duitsland en Polen. Ze hebben trouwens ook een schitterende supportersschare. Het is de ideale ploeg uit pot vier, want het wordt geen kleine wedstrijd.”

  Over de sterkte van de laatste tegenstander, Zweden, zijn de meningen verdeeld. Marc Degryse voorspelt weinig problemen tegen de Scandinaviërs: “Zweden is Ibrahimovic. Dat heeft hij nog eens bewezen met drie doelpunten in de barrages tegen Denemarken. In totaal scoorde hij elf doelpunten in de kwalificatiecampagne.”

  “Als je Ibrahimovic onder controle hebt, heeft België een ploeg die twee klassen beter is dan Zweden. Ibrahimovic is een tovenaar, maar de ploeg rond hem is niet goed genoeg. Dat is ook gebleken op het vorige EK.”

  “Hoe we tegen Zweden moeten spelen? We moeten ze vooral ver weg houden van de zestien meter. Door dominant te voetballen kunnen we Ibrahimovic ver van onze goal houden. We moeten niet bang zijn van Zweden. Bovendien is de kans vrij groot dat de derde match niet meer belangrijk is en dat Zweden al uitgeschakeld is. We krijgen wel zeker drie matchen met ambiance.”

  Jan Mulder is iets meer op zijn hoede voor de Scandinaviërs: “Zweden is inderdaad alleen maar Ibrahimovic, maar dat is nu net hun grote kracht: een éénmansploeg. Ibrahimovic flikt het altijd weer!”