• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Groep D zou ideaal zijn voor de Rode Duivels"

  Vandenbempt: "De afwezigheid van Michel Platini op de EK-loting is pijnlijk"

  Morgen kennen de Rode Duivels hun tegenstanders voor de groepsfase van het Europees kampioenschap in Frankrijk. Sporza-commentator Peter Vandenbempt analyseert de mogelijke opponenten en staat nog even stil bij de gespannen situatie in de Franse hoofdstad. "Nieuwe incidenten rond het voetbal kan de organisatie absoluut missen."

  Peter Vandenbempt kort samengevat

  • Geografisch is groep D het meest ideaal met wedstrijden in Bordeaux, Toulouse en Nice.
  • Voor de fans zou groep C leuk zijn met twee wedstrijden in Parijs en één in Rijsel.
  • Willen we een gemakkelijke groep: Rusland, Hongarije en Noord-Ierland.
  • Gaan we voor een moeilijke poule: Italië, Polen en Ierland.
  • De noodtoestand in Frankrijk kan heel wat stress bij de organisatie met zich meebrengen.
  • Als Benzema er niet bij is bij de Fransen, dan is dat een enorme aderlating.

  "Groep D is geografisch ideaal, groep C is beter voor de supporters"

  De landen worden bij de loting verdeeld in groepen van vier. Het heeft wel wat belang in welke groep je ingedeeld wordt. De eerste vier groepswinnaars spelen tegen een nummer drie uit een andere groep. Dat betekent een mindere tegenstander in de 1/8e finales.

  Geografisch speelt het misschien ook wel een rol. Niet zoals in Brazilië, want daar had je verschillende klimaten en erg lange afstanden.

  Maar bijvoorbeeld: de Belgen logeren in Bordeaux. Als ze in groep D terecht komen, spelen ze één keer in Bordeaux, één keer in Toulouse en in één keer in Nice (foto). Heel interessant dus.

  Voor de fans zou groep C dan weer het beste zijn. Dan spelen de Rode Duivels twee keer in Parijs, één keer in Rijsel en als ze de groep winnen nog eens een 1/8e finale in Rijsel ook.

  "Mijn voorkeur gaat uit naar een zwaardere groep"

  De tegenstand dan. Wat is goed? Een gemakkelijke groep waar je zomaar doorwandelt of wil je een stevige groep? De eerste twee gaan door en ook nog vier van de zes derdes. De kans dat je doorgaat is dus bijzonder groot.

  Mensen die een "walk in the park" willen, zullen bijvoorbeeld heel tevreden zijn met Rusland uit pot 2, Hongarije, een heel slechte ploeg met die heel oude doelman in trainingsbroek, uit pot 3 en Noord-Ierland uit pot 4. 100% zeker van groepswinst, maar echt blij word je daar ook niet van.

  Als je de andere optie kiest: Italië of Oostenrijk uit pot 2, Polen met Lewandowski of Zweden met Ibrahimovic uit pot 3 en het sympathieke, stugge, enthousiaste, maar toch ook bescheiden Ierland uit pot 4. 

  In zo'n groep moeten de Duivels er toch voor spelen en zijn ze flink gerodeerd voor wanneer het echte werk begint in de 1/8e finales. Mijn voorkeur gaat daar naar uit.

  Voor 19u weten we het morgen. Het is interessant want de reekshoofden worden eerst ingedeeld. Je weet meteen waar België komt en dan loten ze van vier naar twee. Van zwak naar minder zwak.

  "De affaire Benzema-Valbuena heeft de Franse ploeg op zijn kop gezet"

  De noodtoestand geldt nog steeds in Frankrijk. Dat kan redelijk wat stress met zich meebrengen voor de organisatie in het Palais des Congrès in Parijs. Nieuwe incidenten rond het voetbal kan de organisatie absoluut missen.

  Anders zullen er opnieuw vragen rijzen over de veiligheid van de fans tijdens het Europees Kampioenschap. Ik kan me dan ook voorstellen dat ze liever hadden gehad dat de mensen van de klimaattop ondertussen de deur uit waren, maar ik heb begrepen dat die blijven zitten tot morgenmiddag.

  De Fransen zijn ook niet vrolijk geworden van de uitslag van de regionale verkiezingen en ook in het voetbal is het kommer en kwel. Daar hebben wij mee voor gezorgd door Lyon en Monaco uit te schakelen in de Europese competities.

  En dan is er ook nog de affaire Benzema-Valbuena die de nationale ploeg op zijn kop heeft gezet. Frankrijk wil, net zoals de voorbije twee keer, de eigen organisatie winnen en Benzema (foto) is sinds gisteren geschorst. Dat is een heel belangrijke spits. Met alle respect voor Giroud, Martial en Lacazette. Mocht hij niet meedoen, dan is dat een serieuze aderlating.

  Valbuena is ook een sleutelfiguur geworden in het team van bondscoach Didier Deschamps. Grote problemen dus en dan is er ook nog de affaire Michel Platini. Die mag morgen letterlijk niet aanwezig zijn in de zaal. Dat is menselijk bijzonder pijnlijk als Fransman en UEFA-voorzitter. De Fransen zijn er het hart van in en het is een groot item in de Franse media.

  Peter Vandenbempt