• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vandenbempt: "Het zou een vergissing zijn om Bob Peeters nu te ontslaan"

  In zijn analyse van speeldag 9 belicht Peter Vandenbempt de toestand in Lokeren na het verlies tegen Club Brugge, het probleem met Anthony Knockaert op Standard en de negatieve reactie van het Anderlecht-publiek na de overwinning tegen STVV.

  De analyse van Peter Vandenbempt in een notendop:

  • Roger Lambrecht moet rustig blijven bij 8 op 27
  • Knockaert is een groot probleem aan het worden
  • Ondankbare reactie van de Anderlecht-supporters

  Lokeren-spelers hebben een signaal gegeven

  Bob Peeters was positief en optimistisch na de 0-1 tegen Club Brugge. Hij noemde het de beste wedstrijd dit seizoen van Lokeren. Laten we zeggen dat Peeters al enigszins begonnen was met een pleidooi voor zichzelf door vooral te focussen op het positieve en dat was dan ruim bemeten het laatste halfuur, waarin Lokeren inderdaad met veel overgave vooruit voetbalde.

  De manier waarop zijn ploeg het in het slot nog kon opbrengen was zeker een opsteker, dat kan ik me inbeelden voor Peeters. Maar er was natuurlijk ook het eerste uur en dat vond ik in overigens een zeer matige wedstrijd op Daknam toch bepaald dramatisch van Lokeren.

  Lokeren was op dat moment voor mij een ploeg zonder vertrouwen, zonder schwung, zonder ideeën en met onmacht en onkunde in het offensieve compartiment. Dat deed eerlijk gezegd bij momenten pijn aan de ogen en dat was dus het grootste deel van de wedstrijd.

  Of dit het einde betekent van Bob Peeters bij Lokeren? Niemand kan in het hoofd van voorzitter Roger Lambrecht kijken. Het is misschien en hopelijk toeval dat Georges Leekens in Moeskroen bijvoorbeeld naar Oostende keek, de volgende tegenstander van Lokeren. Of het is een veeg teken, dat kan natuurlijk ook. 

  Maar goed, van buitenaf bekeken zou het volgens mij een vergissing zijn om Bob Peeters nu op straat te zetten. Het zou een emotionele beslissing zijn ingegeven door angst bij de voorzitter en dat is nooit een goed idee. Mijn indruk was dat de spelers een duidelijk signaal gegeven hebben dat ze er nog volop voor willen gaan en dat is toch een belangrijke barometer om te beslissen over het lot van een trainer.

  Roger Lambrecht moet rustig blijven

  Lambrecht heeft het trouwens zelf een week geleden nog maar gehad over een gebrek aan kwaliteit voorin en hij heeft al vaker gezegd dat Bob Peeters goed en hard werkt, dus moet hij als voorzitter rustig blijven. 8 op 27 is natuurlijk veel te weinig, ver beneden wat Lokeren gewend is geraakt de voorbije jaren, maar tegelijkertijd is er niets verloren. Als je ziet dat de top 6 maar 6 punten voorligt, dan is dat niet zo'n probleem. Dus zou ik zeggen: geef het vertrouwen aan Peeters en zorg ervoor dat hij straks beter gewapend is om er toch nog een goed seizoen van te maken.

  Wat er met Knockaert gebeurt is bepaald verontrustend

  Intussen is Anthony Knockaert een groot probleem aan het worden bij Standard. De tot nu toe met voorsprong beste en meest bepalende speler is een moeilijk te controleren karakter met veel nukken en veel misplaatste gebaren naar zijn ploegmaats.

  Hij is vooral met zichzelf bezig en zijn eigen succes. Dat staat haaks op het collectief dat Yannick Ferrera in Luik wil smeden. Knockaert is zaterdag na een overigens zeer terechte wissel gauw boos naar huis gegaan en heeft daardoor een groepsgesprek na de match gemist. Dat is bepaald verontrustend allemaal.

  Ferrera heeft één week na een hoopvolle match in Gent moeten vaststellen - net als zijn voorgangers - dat er op Standard een soort mentaliteitsprobleem is. Veel spelers kunnen het niet altijd opbrengen, zoals dat het geval was in die onbegrijpelijke eerste helft tegen OHL.

  Ik moet zeggen: Ferrera heeft meteen hoog spel gespeeld door in de kleedkamer en de pers keihard te zijn voor zijn spelers. Er kwam openlijke kritiek op Brüls, Andrade en Knockaert. We weten dat spelers dat niet zo prettig vinden, maar goed: Ferrera kan natuurlijk anders dan bijvoorbeeld een Muslin rekenen op de steun van zijn bazen.

  Tegelijkertijd illustreert dat alleen maar wat wij al wisten en Ferrera natuurlijk zelf ook, namelijk dat er een pak werk ligt op Sclessin.

  "Ondankbaar voor spelers en trainers van Anderlecht"

  Anderlecht won met 1-0 van STVV, maar toch was er afkeurend gefluit na de wedstrijd van de fans. Het vreemde is dat het spel van paars-wit gedurende een klein uur zeer goed was, met snel en zuiver voetbal, opkomende backs die veel bijdroegen aan het offensief, een sterke Defour en Dendoncker op het middenveld, een excellente Praet en Okaka die een constante dreiging vormde. Het spel van STVV, met snelle flankspelers als Dompé en Edmilson, werd dan ook nog eens perfect geneutraliseerd.

  Ik vond dat het betere werk van het seizoen. Alleen gingen er veel kansen verloren, werd zelfs een strafschop gemist en was het laatste halfuur een stuk minder en werd het op het einde lachwekkend hoe de kansen verloren gingen. Blijkbaar werkt dat het publiek van Anderlecht op de heupen en dat is finaal toch bepaald ondankbaar voor de spelers en de trainers na zo'n wedstrijd. Maar dat is Anderlecht, altijd al geweest, en daarom is het denk ik nergens moeilijker om coach te zijn en te voetballen dan in Anderlecht.

  Peter Vandenbempt