Yves Leterme gaat de financiële fairplay van Europese clubs bewaken

  Yves Leterme in 2010 tijdens een match in Hamburg met Standard.

  Er komt opnieuw een Belg aan het hoofd van de commissie die de financiële toestand van de Europese voetbalclubs in de gaten houdt. Yves Leterme zal de functie invullen en treedt daarmee in de voetsporen van wijlen Jean-Luc Dehaene.

  Yves Leterme leidt de Club Financial Control Body (CFCB), een onafhankelijke commissie die voor de UEFA de "Financial Fair Play" van de Europese clubs in het oog houdt, zeg maar hun financiële toestand.

  "Als baas van de CFCB zal Yves Leterme de leiding nemen in de controle van clubs in hun verplichtingen tegenover de financiële regels van de UEFA", klinkt het. Simpel gezegd komt het erop neer dat clubs niet meer geld mogen uitgeven dan er binnenkomt.

  Yves Leterme is 54. Hij was drie jaar Vlaams minister-president en twee keer eerste minister. Naast zijn politieke bezigheden staat hij te boek als sport- en vooral voetballiefhebber. Zo heeft hij zijn liefde voor Standard (zie foto hiernaast) nooit onder stoelen of banken gestoken. 

  Bij de CFCB treedt Leterme in de voetsporen van wijlen zijn partijgenoot bij CD&V Jean-Luc Dehaene. Dehaene draaide er zijn hand niet voor om om Europese (top)clubs die al te laks met hun geld omsprongen te straffen.

  Tweet: