• home
 • video
 • pas verschenen

  Sergeant: "Vrij positief nieuws gehad over Boeckmans"

  Kris Boeckmans maakt langzaam maar zeker progressie.

  Kris Boeckmans maakt langzaam maar zeker vooruitgang na zijn zware val in de Vuelta. De machine die de Lotto-Soudal-renner beademde, is weggenomen. "Een eerste grote stap in zijn herstel", zegt een opgeluchte ploegmanager Marc Sergeant aan Sporza.

  Kris Boeckmans maakte vorige week een enorme smak in de Vuelta. De renner van Lotto-Soudal wordt sindsdien in een kunstmatig coma gehouden om zijn herstel te bevorderen. Volgens Marc Sergeant gaat het langzaam de goede kant uit met Boeckmans.

  "Maandag heb ik eindelijk voor de eerste keer een vrij positief bericht gekregen. Het gaat nu echt beter met hem. De machine die zuurstof in zijn longen blies, is weggenomen en hij heeft daar goed op gereageerd. Dat is heel positief", zegt Sergeant.

  "Het is een stap voorwaarts, eindelijk een kentering in een situatie die toch wel pijnlijk was voor iedereen, zeker voor zijn familie en zijn vriendin. Het was een lijdensweg, een heel zware klap. Het coma wordt nu geleidelijk afgebouwd, maar de terugweg is nog lang."

  "In het ziekenhuis van Murcia wordt hij wel heel goed verzorgd. Ik heb daar het volste vertrouwen in en ben overtuigd van een goeie afloop. Het zag er helemaal niet goed uit, maar vandaag is er echt een eerste grote stap gezet. Ik hoop dat het stappen vooruit zijn naar de toekomst toe."

  Lotto-dokter: "Kris wordt beademd met een buisje in de luchtpijp"

  Lotto-ploegdokter Servaas Bingé heeft meer toelichting gegeven over de medische situatie van Kris Boeckmans. "Sinds gisteren is de ECMO-procedure – een machine die de functie van de longen kan overnemen op het moment dat het lichaam niet sterk genoeg is om zelf voor de productie van zuurstof in te staan – afgekoppeld."

  "De ECMO neemt zuurstofarm bloed af en dient zuurstofrijk bloed toe. Op die manier worden de organen niet belast en kunnen ze beter herstellen. Dat was de enige mogelijkheid om voldoende zuurstof in het bloed te krijgen."

  "Ook de longdrain is verwijderd. Beide stappen kunnen gezet worden omdat de longfuncties en de bijhorende zuurstofwaarden in het bloed stap voor stap herstellen. Kris wordt wel verder beademd via een tracheacanule (buisje in de luchtpijp)."

  "Dag per dag zal bekeken worden wanneer de kunstmatige coma afgebouwd kan worden. Stabiele parameters zijn daarbij de doorslaggevende factor. De letsels zijn natuurlijk nog steeds ernstig en het verdere genezingsproces zeer lang, maar we hopen dat het lichaam de stap naar natuurlijke genezing kan overnemen de komende dagen.”