• home
 • video
 • pas verschenen

  Van den Bosch over monsterrit: "Coureurs zijn aapjes in circus"

  Paul Van den Bosch is de coach van o.a. Tim Wellens en Sven Nys.

  De Ronde van Spanje blonk de voorbije jaren al uit met waanzinnig zware bergritten, maar de rit door Andorra overtreft alles. Is dit nog verantwoord? Wielercoach Paul Van den Bosch vindt van niet. "Maar vreemd genoeg hoor ik niemand klagen."

  Vier cols van eerste categorie en één col van buiten categorie. 4950 hoogtemeters in amper 138 kilometer.

  De elfde rit van Andorra la Vella naar Els Cortals d'Encamp wordt bestempeld als "de zwaarste rit uit de geschiedenis van de Vuelta". Is dit nog wel menselijk?

  "Eigenlijk niet, maar ik hoor vreemd genoeg niemand klagen", zegt Paul Van den Bosch, de coach van onder anderen Sven Nys en Tim Wellens.

  "In de nasleep van de epo-periode was er een massale oproep vanuit het peloton om alles menselijker te maken. Hoor jij daar nog iets van? Ik niet. Het protest is verstomd."

  "Het peloton heeft niets meer te zeggen"

  "De omstandigheden waarin de renners op pad worden gestuurd worden almaar extremer", stelt Van de Bosch vast. "De hoogtemeters (zoals vandaag) , de hitte (zoals in de Ronde van Californië), onverharde wegen (Strade Bianche), de koude (denk maar aan Milaan-Sanremo),..."

  "Ik heb de indruk dat de koers meer en meer evolueert naar een circus, en de coureurs zijn de aapjes."

  "Dat is nergens voor nodig, want hoe zwaarder het parcours wordt gemaakt, hoe later er wordt aangevallen."

  "Niemand wil zichzelf in de vernieling rijden. De macht ligt duidelijk bij de organisatoren, de sponsors en de media. Het peloton heeft niks meer te zeggen."

  "Mannen als Bernard Hinault zouden dit soort toestanden nooit tolereren. Zij zouden de koers gewoon stil leggen met 1 simpel handgebaar. Nu zie ik vooral berusting."

  "Ik hoop maar dat alles goed gaat straks"

  De drang naar steeds meer, zwaarder, harder van de Vuelta lijkt haaks te staan op de roep om een zuivere sport. Worden de renners niet opnieuw richting de ongeoorloofde middelen gedreven hierdoor?

  "Er mag niet meer gewerkt worden met een baxter of een infuus. Daar kan ik inkomen. Maar de energie die ze verbruiken moet op een of andere manier aangevuld worden. Gelukkig hebben ze nu betere supplementen, betere sportdranken. Ik zie dat renners die een zware Tour gereden hebben nog altijd top zijn in de Clasica San Sebastian. Renners recupereren dus goed. Ik hoop maar dat alles goed gaat straks."