• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Impens: "De VRT schuldig aan de mindere prestatie van Hannes (lacht)"

  Christophe Impens was heel tevreden over de prestaties op zijn meeting.

  Christophe Impens (organisator Nacht van de Atletiek) heeft zijn 19-jaar oude Belgisch record op de 1.500 meter kunnen behouden. De voormalig atleet analyseert de prestaties op zijn eigen atletieknacht en geeft zijn band met Greg Van Avermaet mee.

  "De Nacht van de Atletiek is prima verlopen gisteren", opent Impens bij Sporza. "Er waren twee uitblinkers, Bashir Abdi en Anne Zagré."

  "Anne (Zagré) heeft de Nacht prachtig ingezet met direct een Belgisch record. Niet zomaar een Belgisch record, met 12"71 doe je in kampioenschappen ook echt mee in de finale. Het WK is wel pas eind augustus, maar Zagré traint met Jonathan Nsenga en dat is een heel intelligente trainer. Ik geloof er in. Ze klopt hier gisteren Lolo Jones. Dat is toch iemand die al een pak medailles verzameld heeft en wereldkampioene indoor geworden is. Echt wel een knappe prestatie."

  "Op het einde van de avond kwam dan nog een fantastische afsluiter met Bashir Abdi, de sympathiekste van alle Belgen, die een fabuleuze 13'06" loopt op de 5.000 meter. Dat is voor de kenners sneller dan Vincent Rousseau in zijn tijd."

  De Borlées zitten nog niet aan hun absolute top, maar Impens ziet ook hen in vorm geraken voor het WK. "Kevin liep zijn seizoensbeste op de 400 meter en Jonathan won de 200 meter. Ik denk niet dat ze al in topconditie zijn, maar Jacques Borlée kennende zal zijn mannen nog wel op scherp zetten tegen eind augustus. Ze missen nog de echte 'dash' om de laatste 50 meter te versnellen. Maar ze hebben zoveel ervaring en Jacques is zo voorzichtig met hen. Ze zullen er wel staan."

  Wat betreft de prestatie van Pieter-Jan Hannes op de 1.500 meter, ziet Impens maar één schuldige. "De VRT is schuldig", lacht Impens, die voorlopig Belgisch recordhouder blijft. "Hij zat donderdag in Vive le Vélo in de Pyreneeën en ik stelde mezelf als ex-atleet direct de vraag of dat niet zijn tol zou eisen twee dagen voor de wedstrijd. Dat is de meest cruciale dag om je lichaam volledig in zentoestand te brengen en dan ga je niet Plateau de Beille ophossen met een auto. Na 400 meter was het gisteren al duidelijk dat Pieter-Jan met dikke benen zat."

  "Ik ben de enige die niet op een fiets zat vroeger"

  Christophe Impens is niet de enige sportieveling in de familie. Zo moet wielrenner Greg Van Avermaet (foto) oom zeggen tegen hem. "Mijn schoonvader is de grootvader van Greg Van Avermaet. Ik ben in de familie een beetje de vreemde eend in de bijt", vertelt Impens.

  "Ik ben de enige die niet op een fiets zat vroeger, terwijl iedereen in de familie wel op een fiets zat. Zelfs mijn zoontje koerst nu bij de aspiranten. Hij koerst nog niet intensief, maar hij droomt er wel van in de voetsporen te treden van zijn bekende neef."

  Dat de overwinning van Greg Van Avermaet gevaarlijk was voor lijf en leden in de familie, leerden we al van zijn grootouders (zie rand). Maar ook voor Christophe Impens was er schade. "Ik heb mijn pijnlijke achillespees, waardoor ik vroeger ben moeten stoppen, opnieuw bezeerd door zo hoog in de lucht te springen tijdens de laatste 200 meter. Ook mijn stem heb ik schor geschreeuwd. Het was echt fenomenaal."

  "We waren natuurlijk bijzonder trots op Greg. Hij is één van de meest geliefde renners. Iedereen gunt het hem. We wisten allemaal dat die grote vis eens gevangen ging worden."

  Sportieve familie

  "Sport is de rode draad tijdens de gesprekken op onze verjaardagsfeestjes", vertelt Impens. Dat kan natuurlijk moeilijk anders als je de aanwezigen op de verjaardagsfeestjes even bekijkt.

  Wielrenner Greg Van Avermaet komt er ex-wielrenners bij de vleet tegen. Schoonbroer Rik Verbrugghe, grootvader Kamiel Buysse en vader Ronald Van Avermaet zaten ooit in het peloton en ook neefjes Thomas en Mathias Ongena koersen nog. "De koers is dus nooit ver weg", aldus Impens.