• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Avermaet: "Geel? Je moet de kans grijpen als die er is"

  Verovert Greg Van Avermaet vandaag de gele trui?

  Bij de Belgen in het Tour-peloton hebben vooral Greg Van Avermaet en Sep Vanmarcke deze kasseirit met rood aangeduid in hun agenda. Beide renners mikken op de ritzege en Van Avermaet droomt zelfs van de gele trui.

  Voor Greg Van Avermaet begon de dag wel een beetje in mineur. "Om 6u vanochtend was er al een dopingcontrole", vertelde de BMC-renner bij de start in Seraing aan Sporza.

  "Het was dus een korte nacht, niet meteen de ideale omstandigheden. Maar de conditie is er en met een beetje minder rust zal het ook wel lukken."

  Van Avermaet begon om 12u aan de rit als nummer vijf in het klassement, op 28 seconden van leider Chris Froome. "Ik heb me gisteren geforceerd om vooraan in de stand te blijven. De Muur van Hoei is sowieso te lastig voor mij en ik was een van de zwaarste mannen in de top 15. De gele trui? Er is een kans. En je moet de kansen pakken als ze zich aandienen."

  "Deze rit moet me meer liggen", vertelt Van Avermaet over de kasseitocht. "Het is een beetje golvend en daar kijk ik naar uit. Vooral de valpartijen zullen vandaag het verschil maken. Als je recht blijft, doe je een goeie zaak."

  Over de aankomst: "Ik heb die woensdag verkend en die ligt me. De aanloop is een beetje hectisch met draaien en keren en dan gaat het bergop. Ik heb er vertrouwen in."

  Vanmarcke: "Verkenningsfilmpje werkte vanochtend niet"

  Sep Vanmarcke (Lotto-JumboNL) is een van de topfavorieten voor de dagzege in Cambrai. "De voorbije dagen waren heel gevaarlijk, maar ik ben die dagen goed doorgekomen. Ik hoop dat het vandaag ook meezit", zegt Vanmarcke.

  Vanmarcke is in elk geval goed voorbereid. "Ik heb deze rit twee keer verkend. Ik had er ook nog een filmpje van gemaakt, maar dat speelde vanochtend niet meer af. Maar alles zit in mijn hoofd."

  Kun je deze etappe vergelijken met Parijs-Roubaix? "Neen", antwoordt Vanmarcke. "Voor iedereen die Roubaix niet rijdt, is het vandaag veel. Maar iedereen die Parijs-Roubaix wel rijdt, is meer gewoon."

  "De stroken zijn redelijk "braaf" qua kwaliteit. In Parijs-Roubaix zouden ze maar twee sterren krijgen. Ze zijn ook heuvelachtig."

  En wat met de aankomst? "Die is lastig. De renner die het meest fris is, zal dan in het voordeel zijn."