• home
 • video
 • pas verschenen

  Lloyd zet VS op weg naar ruime overwinning tegen Japan in WK-finale

  De VS mogen vijf keer vieren tegen Japan.

  De Verenigde Staten hebben voor de derde keer in de geschiedenis het WK voor vrouwen gewonnen. Met de snelste hattrick uit de geschiedenis van het toernooi zette Carli Lloyd haar land op weg naar een 5-2-overwinning tegen Japan. De VS is het eerste land dat het WK voor vrouwen drie keer wint.

  De finale tussen de Verenigde Staten en Japan was een heruitgave van de WK-finale van vier jaar geleden in Duitsland. Toen won Japan na penalty's. Voor de ogen van meer dan 53.000 toeschouwers was de VS duidelijk gebrand op revanche.

  Al na drie minuten kwam Lloyd (foto) goed ingelopen op een lage hoekschop vanop de rechterkant. Ze duwde de 1-0 voorbij doelvrouw Ayumi Kaihori. Japan was nauwelijks bekomen van de vroege achterstand of Lloyd had de score al verdubbeld. Een vrije trap kwam na een rommelige fase voor de voeten van de aanvoerster van de VS. Van dichtbij maakte ze 2-0.

  Nog voor het openingskwartier verstreken was stond de 3-0 op het scorebord. De Japanse verdedigster Azusa Iwashimizu kopte een voorzet ongelukkig weg. Lauren Holiday strafte het foutje genadeloos af en schoot de bal prachtig in één tijd tegen het net.

  Toch moest het mooiste toen nog komen. 16 minuten waren verstreken toen Lloyd de kroon op haar werk zette. Ze recupereerde de bal op eigen helft, ging een Japanse voorbij en schoot van net over de middellijn richting het Japanse doel. De verre poging verraste doelvrouw Kaihori, die vallend enkel kon toekijken.

  Yuki Ogimi redde de Japanse eer in de 27e minuut. Ze draaide knap weg in het strafschopgebied en klopte Hope Solo een eerste keer in de finale. Zeven minuten ver in de tweede helft gebeurde dat een tweede keer. Johnston kopte een vrije trap van Japan in eigen doel.

  Japan geloofde weer in een stunt, maar langer dan twee minuten leefde de hoop niet. Na een hoekschop legde Morgan Brian aan de tweede paal de bal achteruit tot bij Tobin Heath, die de 5-2-eindstand vastlegde.