Ga naar de inhoud

Battle of the Sexes: waarom vrouwen minder verdienen dan mannen

 do 28 mei 2015 12:01
De loonkloof tussen de mannelijke en vrouwelijke topsporters is groot.
Volgende week kennen we de winnaars van Roland Garros bij de mannen en de vrouwen. Eén ding is zeker: de winnares bij de vrouwen zal evenveel prijzengeld krijgen als de winnaar bij de mannen. Maar niet in elke sporttak is er een evenwaardige verdeling van het prijzengeld. Sporza en Koppen zochten naar verklaringen voor de kloof in de lonen van mannelijke en vrouwelijke topsporters.

Tennis: Billie Jean King zorgt voor de cruciale kentering

Appelmans: "De verdienste van King is onwaarschijnlijk"

Billie Jean King won in haar tenniscarrière 12 grandslamtoernooien. Maar de Amerikaanse ex-tennisster heeft nog veel meer gedaan voor haar sport: King was de katalysator voor een gelijkschakeling van het prijzengeld in het tennis.

"Haar verdienste is onwaarschijnlijk", weet ex-tennisster Sabine Appelmans. "Het was ongelofelijk om in de jaren 70 te zeggen dat vrouwen ook prijzengeld wilden. En dat vrouwen evenveel waard zijn als hun mannelijke collega's. Op dat moment durfden heel weinig vrouwen iets te zeggen."

De kruistocht van Billie Jean King bleef niet zonder resultaat: sinds 2007 wordt het prijzengeld op de vier grandslamtoernooien netjes verdeeld tussen de mannen en de vrouwen.

Maar er is één belangrijk discussiepunt, weet Appelmans. "De vrouwen hoeven niet zo lang te spelen als de mannen. Mannen staan vaak 4 uur op de baan, vrouwen maar 2 uur."

"Er wordt geopperd om de vrouwen ook minimaal drie sets te laten spelen, maar zitten de mensen daar op te wachten? De tennissters zouden het fysiek aankunnen, maar vormt het een meerwaarde voor het tennis?"

Basketbal: de NBA duwt de WNBA in het vergeethoekje

Wauters: "De vicieuze cirkel doorbreken is moeilijk"

In het basketbal is er geen sprake van het "equal pay-principe". Ann Wauters, de beste Belgische basketbalster in de geschiedenis, verdedigde de kleuren van meerdere topclubs en was ook meermaals aan de slag in de WNBA, de vrouwelijke tegenhanger van de NBA.

Maar een duizelingwekkend loon, zoals vedetten Kobe Bryant en LeBron James opstrijken, daar kan Wauters alleen maar van dromen.

"Equal pay is een heel mooi principe", legt Wauters uit. "Maar ik vraag me af of het realistisch is. Bij iets minder populaire sporten zoals basketbal en boksen is het verschil nog heel groot. Daar is equal pay nog veraf."

Wat is daar de oorzaak van? "Het is een vicieuze cirkel", zegt Wauters. "De vraag is minder groot, er is minder media-aandacht en daardoor zijn er minder sponsors. Om dat te doorbreken, moet men eerst en vooral openstaan om de echte waarde van andere vrouwensporten in te zien."

Maar Wauters lijkt zich wel neer te leggen bij de grote lonen van uithangborden zoals Bryant en James. "Ik heb daar geen probleem mee. Ze hebben een uitzonderlijk talent en ze doen er iets mee. Ze verdienen dat. En iedereen kent iemand als Kobe Bryant. Daar hoef je zelfs geen basketbalfan voor te zijn."

Boksen: Mayweather verdrinkt in het geld

Persoon: "Het zou ook gemakkelijker gaan als wij meer geld zouden verdienen"

"The Fight of the Century" maakte de situatie in het boksen nog eens pijnlijk duidelijk. Floyd Mayweather en Manny Pacquiao kregen ongelofelijke geldsommen aangeboden voor hun gevecht, terwijl Delfine Persoon vorige maand aan haar wereldtitel slechts 26.000 euro verdiende.

Persoon moet haar sport bovendien nog eens combineren met een job bij de spoorwegpolitie. "Ik ga om 6u werken, ben rond 14u thuis, ga dan een uurtje lopen en rond 18u train ik nog 2 à 3 uur."

Nog een extra tegenvaller voor Persoon: via Bloso krijgt ze geen steun van de Vlaamse overheid. "De Waalse eliteboksers kunnen wel subsidies krijgen van Adeps, de Waalse tegenhanger van Bloso. Dat zorgt voor frustraties. Ik vraag me af of ik niet beter met een Waalse licentie zou boksen."

"Waarom is er zo'n groot verschil tussen mannen en vrouwen? Dan ben je soms gefrustreerd. Het zou ook gemakkelijker gaan als wij iets meer zouden verdienen."

Analyse: waarom het verschil tussen mannen en vrouwen?

Vandeweghe: "Vrouwensport schiet tekort op het economische criterium"

Koppen legde zijn oor ook te luister bij sportcolumnist Hans Vandeweghe. Hoe verklaart hij het gebrek aan equal pay bij de topsporters?

"Eerst en vooral: als een vrouw op de arbeidsmarkt hetzelfde werk doet als een man, zou een vrouw evenveel moeten verdienen. Maar topsport is geen normale arbeidsmarkt."

"Je kijkt naar algemene prestaties in absolute termen. Hoe snel loop je? Hoe hard kun je tegen een bal trappen? Lijkt dat een beetje op Messi? En hoeveel kun je dunken?"

"Het criterium is economisch: wat brengt jouw sport op aan tv-rechten, ticketing en sponsoring? Daar schiet de vrouwensport gruwelijk tekort ten opzichte van de mannen."

"Sport is een verhaal van fysiek, kracht en snelheid. Het is uitgevonden door de mannen, vandaar de kracht en de snelheid. En daardoor gaan vrouwen nooit aantrekkelijker worden dan mannen als ze hun sport beoefenen."

"Eigenlijk verdient de top bij de mannen te veel"

Hans Vandeweghe probeert een voorzichtige eindconclusie te formuleren. "Vrouwen verdienen niet zozeer te weinig. Eigenlijk verdient de top bij de mannen te veel. Dat is een marxistische benadering van de economie."

"Dat is een economie die eigenlijk te veel geld genereert en te veel geld uitgeeft aan mensen die ook met veel minder tot dezelfde prestaties zouden kunnen komen."

Nog enkele cijfers die het verschil illustreren

Top 5 grootverdieners 2014
1.Floyd Mayweather (VS)Boksen93,4 miljoen euro
2.Cristiano Ronaldo (Por)Voetbal71,1 miljoen euro
3.LeBron James (VS)Basketbal64,3 miljoen euro
4.Lionel Messi (Arg)Voetbal57,5 miljoen euro
5.Kobe Bryant (VS)Basketbal54,7 miljoen euro
...   
34Maria Sjarapova (Rus)Tennis21,7 miljoen euro
Prijzengeld winnaars
 MannenVrouwenVergelijking (V t.a.v M)
Tennis(Wimbledon)Novak Djokovic (Ser)Petra Kvitova (Tsj) 
 2,6 miljoen euro2,6 miljoen euro100 %
Wielrennen (Tour de France)Vincenzo Nibali (Ita)Marianne Vos (Ned) 
 450.000 euro22.500 euro5 %
Basketbal (titel NBA/WNBA)LeBron James (VS)Ann Wauters 
 64,8 miljoen euro100.000 euro0,15 %
Boksen (wereldtitel)Floyd Mayweather (VS)Delfine Persoon 
 160 miljoen euro26.000 euro0,016 %

Bekijk vanvond Koppen op Eén

U kunt de reportage van Sporza-journalist Gert Gommé vanavond bekijken in Koppen. Afspraak om 20.40u op Eén.

Enkele beelden uit de Koppen-reportage