Meeusen na vrijspraak: "Kan rugzak van 375 kg thuislaten"

  Tom Meeusen kan weer lachen.

  De Belgische Wielerbond KBWB legt Tom Meeusen geen schorsing op. De 26-jarige veldrijder riskeerde twee jaar wegens een vermeende inbreuk op de dopingregels. "Deze vrijspraak is niet onverwacht, maar we waren wel ongelofelijk nerveus", zegt zijn advocaat Stijn Debaene.

  Tom Meeusen was deze keer niet aanwezig op de Belgische Wielerbond. Hij reageert uitgelaten vanuit Mallorca.

  "Whoehoew!", tweet Meeusen met een smiley. "Na bijna drie jaar, zoals ik altijd heb gezegd.. DOPINGVRIJ!! Zo blij."

  VTM kon de veldrijder een iets langere reactie ontlokken. "Als je dit hoort, valt er veel van je af. Ik ben er altijd gerust op geweest, maar het is toch fijn om op papier te zien dat je vrij bent."

  "Ik kan nu eindelijk mijn rugzak van 375 kilogram thuislaten en in de toekomst met gelijke wapens strijden", voegt Meeusen eraan toe.

  "Onvoldoende bewijzen"

  Tom Meeusen werd net als onder anderen Greg Van Avermaet en Bart Wellens, die hun lot nog niet kennen, genoemd in de zaak rond de "ozondokter".

  Volgens de voorzitter van de disciplinaire commissie van de wielerbond zijn er "onvoldoende bewijzen" om dopinggebruik door Meeusen hard te maken.

  De 26-jarige veldrijder riskeerde een schorsing van twee jaar en een boete van 28.500 euro wegens een inbreuk op de dopingregels.

  Volgens de bondsprocureur had Meeusen het geneesmiddel Vaminolact misbruikt. De renner antwoordde dat hij kleine hoeveelheden gebruikte om maag- en darmproblemen te behandelen.

  Advocaat van Meeusen: "Er zat niets in het dossier"

  De advocaat van Meeusen is tevreden, maar ging er vanuit dat zijn cliënt sterk genoeg in zijn schoenen stond. "Je bent nooit zeker en ik was net als Tom en zijn entourage ongelofelijk nerveus, maar deze vrijspraak is niet onverwacht. Ik heb altijd gezegd dat er niets in het dossier zat", zegt advocaat Stijn Debaene. "Wij hebben wel dat hele dossier moeten ontleden en de argumenten van onschuld hebben moeten aanreiken."

  Bondsprocureur Jaak Fransen had vooraf aangekondigd zich niet neer te leggen bij een mogelijke vrijspraak en inbreuken tegen de no-needle-policy in te roepen. Debaene: "Deze zaak sleept al meer dan twee jaar aan. Het is een nachtmerrie geweest voor Tom. Ik heb hem net gebeld, hij is zeer emotioneel. Tom hoopt, samen met mij, dat de wielerbond de voornaam- en kiesheid kan betonen om hier een streep onder te trekken, niet in beroep te gaan en dus ook niet te beginnen over no-needle enzovoort."

  "Als de procureur het toch zou doen, is onze argumentatie al klaar. Op het ogenblik van de feiten, in 2012, was die no-needle-policy nog niet van kracht in de Belgische reglementering. De procureur mag er dus nog eens over beginnen, maar zal weer van een kale reis terugkomen."

  "Dopefree", Tom Meeusen wist het al in 2013

  De zaak rond Tom Meeusen sleept al aan van voor het BK in Mol (2013). Net voor de start pakte hij uit met dit opvallende statement. Intussen is de Belgische Wielerbond hem daarin gevolgd.