• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgische beloften beginnen kwalificatiecampagne met verdiende zege

  België kan twee keer juichen tegen Moldavië.

  De Belgische beloften hebben hun leeftijdsgenoten uit Moldavië verslagen met 2-1. De Belgen domineerden bijna de hele wedstrijd, maar lieten een rist kansen onbenut. Begin juni volgt de volgende EK-kwalificatiematch tegen Letland. "Ik ben heel tevreden", zei bondscoach Johan Walem.

  De wedstrijd begon met een eerbetoon aan Junior Malanda, de kapitein van de beloften die in januari overleed. De spelers droegen T-shirts met een foto van Malanda en de ouders van Malanda kregen van elke speler een knuffel. Op het veld werden die emoties meteen omgezet in aanvallend voetbal. De jonge spelers van bondscoach Johan Walem draaiden de bezoekers uit Moldavië een paar keer helemaal gek.

  Vooral Musonda toonde zijn klasse en kreeg de handen van het publiek op elkaar met individuele acties en slimme doorsteekpasses. Na 13 minuten resulteerde het eenrichtingsvoetbal in een eerste goal. De Moldavische doelman ging onder een vrije trap van Tielemans door. Een dure blunder, want de goed aangesneden vrije trap viel in doel.

  België behield bijna 70 procent balbezit. De Sart en Castagne waren dichtbij de 2-0, maar hun pogingen werden gered. Op de eerste kans van Moldavië was het wachten tot de 43e minuut. De verdiende 2-0 kwam er toch nog voor de rust. Castagne kon een schot van Cissé simpel binnen tikken aan de tweede paal.

  Vier minuten na de pauze verslikten de vele studenten in de tribunes van het stadion van OH Leuven zich in hun bier toen de aanvoerder van Moldavië de aansluitingstreffer heerlijk in doel krulde. Doelman Pirard was kansloos op de vrije trap in de linkerbovenhoek. Het tegendoelpunt sloeg de jonge Belgen even uit hun lood.

  Het duurde een kwartier voor België de draad van het eenrichtingsvoetbal opnieuw oppikte. Musonda dribbelde zich voorbij vier spelers en zette Foket alleen voor doel, maar de Moldavische doelman zette zijn fout uit de eerste helft recht met een knappe redding. Ook de ingevallen Kawaya en Oulare kreeg nog goeie mogelijkheden op aangeven van uitblinkers Musonda en Kayembe, maar het geruststellende doelpunt bleef uit.

  Opstelling België:

  Pirard, Foket, Heylen, Cissé (46' Kawaya), Kayembe, Tielemans, Kabasele (62' Oulare), Musonda, Castagne, De Sart, Ekangamene

  Het EK 2017 vindt plaats in Polen. Willen de jonge Rode Duivels daar aanwezig zijn, dan moeten ze groepswinnaar worden of bij de vier beste tweedes van de negen groepen eindigen.

  Walem: "Verdiende zege, jammer van gemiste kansen"

  Beloftebondscoach Johan Walem zag dat zijn ploeg domineerde. "Ik ben heel tevreden na vanavond. Het is een nieuwe groep en dan is het niet makkelijk om alles al perfect te doen, zeker tegen een tegenstander die niet wilde voetballen."

  "Het is een verdiende overwinning, maar ik vind het wel jammer dat we zo veel kansen lieten liggen. Daarom was het onze fout dat we na de rust iets meer in de problemen kwamen. Maar goed, de drie punten zijn binnen en dat is het allerbelangrijkste."