• home
 • video
 • pas verschenen

  "Als Wallayske nu niet naar WorldTour-team kan, snap ik er niets meer van"

  Walter Planckaert zag zijn poulains woensdag schitteren in Dwars door Vlaanderen. De ploegleider zag na een boerenjaar heel wat groeibriljanten vertrekken en verwacht dat ook winnaar Jelle Wallays en nummer 2 Edward Theuns zijn team straks verlaten.

  "Het was een mooie dag in Dwars door Vlaanderen, dat kun je wel zeggen. Als je dit kunt verwezenlijken met deze ploeg tegen dat deelnemersveld, is daar maar één woord voor: chapeau", zegt Walter Planckaert aan Sporza.

  "Ik had dit niet verwacht, 1 en 2 eindigen. In deze weersomstandigheden zo'n lastige koers, een kleine Ronde van Vlaanderen zeg maar, winnen is niet gemakkelijk."

  "Als je ziet hoe grote ploegen zich inzetten voor de overwinning en wij die wegkapen, is dat gewoon fantastisch."

  Planckaert gaf vooraf de nodige instructies, maar smulde tijdens "money time" vooral van het inzicht van zijn renners. En aangezien een goed begin het halve werk is, werden de zaadjes al in de wintermaanden geplant.

  "Wallays, die vorig jaar wel al Parijs-Tours won, had in het verleden een beetje het probleem dat hij in het voorseizoen niet goed was. Hij kwam veel kilo's bij, maar hij heeft zich afgelopen winter geweldig verzorgd."

  "Als je ziet op welke manier hij nu wint: vroeg mee in de aanval, zijn concurrenten er echt afrijden op de Eikenberg en dan in de finale zijn werk nog doen voor Edward Theuns, die normaal gezien de snelste was... En dan leggen ze het nog zo aan boord dat ze 1 en 2 eindigen, dat is geweldig."

  "De publiciteit kon niet op"

  De eeuwige keerzijde van de medaille is dat het succes van de Topsport Vlaanderen-Baloise-ploeg de talentvolle renners naar andere ploegen loodst. Planckaert: "Vorig jaar hadden we een superjaar, de publiciteit kon niet op. We hebben zes heel goeie renners afgeleverd, maar daar bestaat deze ploeg voor. En als je ziet wat Edward Theuns kan, kun je nu al zeggen dat die in 2016 weg is. En als Wallayske straks niet in een WorldTour-ploeg terechtkan, begrijp ik er helemaal niets meer van."